Новини

СОХИДБ иска промяна на Закона за корпоративното подоходно облагане

от Екип

26.01.2022Предлага се игралните зали и казина да плащат данък само за часовете, в които не е в сила забрана за работа от здравния министър

Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България внесе в парламентарната комисия по бюджет и финанси предложение за допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, което ще гарантира по-справедливо изчисление на данъка, когато има наложени противоепидемични мерки. То е адресирано и до председателя на комисията Любомир Каримански.

От организацията искат в случаите, когато е наложена забрана за посещаване на игралните зали и казина за определени часове от денонощието по реда на Закона за здравето, данъкът да се дължи съразмерно само за отработените часове. Затова се предлага допълнение на член 245, ал.5 от Закона за корпоративното подоходно облагане, а предлаганият текст гласи:

„Алинея 4 не се прилага в случаите на спиране на дейността в изпълнение на административен акт, издаден по реда на глава втора, раздел пети от Закона за здравето. В тези случаи данъкът по ал. 1, т. 1 – 3 се дължи пропорционално на дните от тримесечието, през които не е спряна дейността. В случай, че е наложена забрана за посещаване на игралните зали и казина за определени часове от денонощието по реда на Закона за здравето данъкът се дължи съразмерно за часовете през които не е била наложена забрана“.

Хазартният бизнес се включи в националния протест срещу COVID-мерките
ПРОЧЕТИ

Промяната на ЗКПО ще гарантира, че хазартния бранш няма да бъде ощетен

Милен Тотев по време на националния протест срещу Covid-мерките на 08.09.2021г.

Председателят на СОХИДБ Милен Тотев припомни, че Законът за хазарта дава право на организаторите на хазартни игри с игрални автомати и на хазартни игри в игрално казино да работят 24 часа в денонощието. Затова ограничаването на работното им време със заповед на здравния министър, заради противоепидемичните мерки срещу разпространението на Covid-19, нанася имуществени вреди на организаторите на хазартни игри, тъй като не им дава право да работят при непрекъснат режим, а в същото време те са задължени да заплащат дължимия данък в пълния му размер.

Има и голяма вероятност в определени области да бъдат наложени ограничения в работното време, а в други това да не се случи, което ще означава, че организаторите ще бъдат поставени при неравни условия.

Ако промяната бъде гласувана, организаторите на хазартни игри ще плащат с около една трета по-малко налози, тъй като няма да се включват часовете, в които има забрана за работа.

„Не искаме нещо, което е невъзможно. Ние не искаме да намаляват данъци, искаме да плащаме за времето, в което работим. Дано народните представители да го имат предвид“, каза още Тотев.

Предложението е направено още по време на второто служебно правителство, когато организацията изпраща становище, с което се настоява за промяна в ЗКПО. Сега то отново е внесено и пред новата бюджетна комисия в НС.

Цялото становище на СОХИДБ можете да видите тук:

Предложение за промени в ЗКПО данък по часове – НСОЩЕ НОВИНИ

image

Фарьорските острови – спечелени на покер от краля на Дания през 1814 година

Фарьорските острови в момента са автономна област в кралство Дания. Те са разположени между Норвегия и Исландия. В превод името означава „овчи острови“. Гербът на островите е с нарисуван овен, който най-точно символизира наименованието им. Националното знаме е бяло с кръст в червено и синьо. Това е знак за принадлежността на държавата към другите скандинавски […]

image

Машините на GeWeTe не се плашат от еврото

Иновативни системи за боравене с пари в брой, подходящи за всички при управление на игрални зали и казина. Така с едно изречение може да опишем машините на немската компания GeWeTe, които през последните 30 години се доказаха като висококачествени, сигурни и надеждни решения при обработката на пари. Още повече на прага на предизвикателството за хазартните […]

image

Диян Станев е шампион на SPT High Stakes Edition

Диян Станев стана шампион в главното събитие на Smart Poker Tour – High Stakes Edition, след като направи сделка с Мартин Цанков. Така двамата спечелиха по 69 500 лв., а титлата бе за Станев. На трето място с награда от 36 000 лв. се класира Валери Савов, а четвърти с 26 000 лв. е Костадин […]