Избор на редактора

СОХИДБ подаде становище по проект за изменение и допълнение на ДОПК

от Жана Софрониева

27.04.2023Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България (СОХИДБ) подаде становище по проект за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

СОХИДБ взе отношение по най-наболелите проблеми относно някои промени в Закона за хазарта, като даде общо пет предложения за изменение и допълнение. Екипът на сдружението обяви, че предстои да се направи допълнителен пакет от предложения за промени, но е необходимо това да стане в правилното време – тогава, когато правителството в Република България няма да е служебно, а редовно.

От организацията казаха още, че ще продължат да дават предложения за промени и да ги отправят към органите, които могат да вземат отношение, за да защитават правата и интересите на организаторите на хазартни игри.

Предложенията на СОХИДБ за изменения включват най-разнообразни теми. Едно от тях касае обявяването на имената, условията, периода на игрите, както и резултатите от тях. Другото предложение се отнася до размера на дължимите по Закона за хазарта такси, определен в Тарифата за таксите, а третото е за промяна, която разграничава две несъразмерни нарушения. Четвъртото предложение е за допълване на чл. 42, ал. 1, който засяга игралното оборудване.

Според СОХИДБ „трябва да бъде въведено изискването виртуалното оборудване, джакпот системите, игралният софтуер и устройствата за самообслужване да бъдат произвеждани от производители, които са получили лиценз по Закона за хазарта, за да се гарантира, че производителите отговарят на изискванията“.

Петото предложение е за изменение относно разпоредба, която има разнопосочни тълкувания. Става въпрос за окончателното отнемане на издадения лиценз за организиране на хазартни игри при определени случаи. За да бъде внесена яснота, трябва да се знае от кой момент организаторът е в нарушение. Със свое становище по приложението на Закона за хазарта, изпълнителният директор на НАП възприе тълкуване именно в смисъла на предлаганата от СОХИДБ редакция.

Целта на сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България е да защитава и насърчава професионалните, икономическите и правните интереси на своите членове. СОХИДБ съществува от 2020 г., но вече успя да се наложи като една от най-активните организации в индустрията, които предприемат ефективни действия, които носят множество ползи за бранша като цяло.

Становището на СОХИДБ, както и отговора на НАП могат да бъдат намерени прикачени в сайта на сдружението. А ако искате да разберете повече за дейността на СОХИДБ и да станете част от сдружението, последвайте този линк: СОХИДБ – СДРУЖЕНИЕ НА ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА ХАЗАРТНИ ИГРИ И ДЕЙНОСТИ В БЪЛГАРИЯ (sohidb.bg)ОЩЕ НОВИНИ

image

Фарьорските острови – спечелени на покер от краля на Дания през 1814 година

Фарьорските острови в момента са автономна област в кралство Дания. Те са разположени между Норвегия и Исландия. В превод името означава „овчи острови“. Гербът на островите е с нарисуван овен, който най-точно символизира наименованието им. Националното знаме е бяло с кръст в червено и синьо. Това е знак за принадлежността на държавата към другите скандинавски […]

image

Машините на GeWeTe не се плашат от еврото

Иновативни системи за боравене с пари в брой, подходящи за всички при управление на игрални зали и казина. Така с едно изречение може да опишем машините на немската компания GeWeTe, които през последните 30 години се доказаха като висококачествени, сигурни и надеждни решения при обработката на пари. Още повече на прага на предизвикателството за хазартните […]

image

Диян Станев е шампион на SPT High Stakes Edition

Диян Станев стана шампион в главното събитие на Smart Poker Tour – High Stakes Edition, след като направи сделка с Мартин Цанков. Така двамата спечелиха по 69 500 лв., а титлата бе за Станев. На трето място с награда от 36 000 лв. се класира Валери Савов, а четвърти с 26 000 лв. е Костадин […]