Избор на редактора

Стотици печелят джакпот във Филипините. Възможно ли е?

от BetNews

11.10.2022Изненадващо миналият уикенд 433 души печелят джакпота в държавната лотария на Филипините с поредица от числа, кратни на 9, поделяйки си 236 милиона песо – около 4 милиона щатски долара.

Това води до призиви на опозицията за разследване как може да се получи този на пръв поглед “подозрителен” резултат.

Стивън Уудкок (Stephen Woodcock), доцент по математика от Технологичния университет Сидни, обяснява, че фактът толкова много хора да улучат числата не е толкова странен, обосновавайки се с теорията на вероятностите и човешката психология в статия, публикувана в The Conversation.

Как работи лотарията?

Всеки, който закупи лотариен билет, избира шест числа между 1 и 55. Печелившата последователност на джакпота се тегли на случаен принцип. Фишът печели джакпота, ако шестте числа в него съвпадат с шестте изтеглени числа, пише offnews.bg.

Следователно всеки фиш има:

  • шанс 6:55 да се улучи първото изтеглено число, умножено по
  • шанс 5:54 да се улучи второто число, умножено по
  • шанс 4:53 да се улучи третото число, умножено по
  • шанс 3:52 да се улучи четвъртото число, умножено по
  • шанс 2:51 да се улучи петото число, умножено по
  • шанс 1:50 да се улучи на последното.

Общо това означава, че всеки фиш има шанс 1 към 28 989 675 да спечели джакпота. И така, как е възможно 433 билета да са направили това?

Какви са шансовете?

Без да знаем колко фиша са били действително продадени, не можем да знаем точната вероятност да се получат 433 печеливши.

Една от популярните тази седмица оценки предполага, че са продадени около 10 милиона билета, и твърди, че шансът е толкова малък, колкото “1:1, последвано от 1224 нули” – наистина абсурдно огромно число. Това е по-малко вероятно от шанса да се хвърли обикновена монета 2800 пъти подред и всеки път да се получава ези.

Тази оценка обаче не отчита съществени емпирични данни за човешкото поведение и психология. Тя наивно допуска, че всеки човек, който купува билет, има равен шанс да избере всяка от 28 989 675 възможни комбинации от числа.

В целия свят ясно се вижда, че някои комбинации са значително по-популярни от други. Ето защо някои специалисти препоръчват да се използва генератор на случайни числа при попълване на фиша. Макар че това няма да увеличи шанса ви да уцелите печелившите числа, може да намали вероятността да се наложи да делите печалбата си с много други играчи, ако уцелите числата.

Повече психология, отколкото вероятност

По-внимателно разглеждане на печелившите числа – 9, 18, 27, 36, 45 и 54 – може да даде известна представа за възможно обяснение. Тези от вас, които са обърнали внимание, когато са изучавали таблицата за умножение, ще разпознаят ясна закономерност във видимо случайно изтеглените числа.

Вероятно именно тази закономерност е допаднала на хората и затова повече хора ще изберат тази конкретна последователност от числа. Вместо да представлява улика, която да подсказва за нещо нередно, този модел може наистина да обяснява големия брой печеливши билети.

Подобен необичаен скок на печелившите е наблюдаван във Великобритания през 2018 г., когато пет от шестте числа са кратни на седем. През 2020 г. поредица от последователни числа (5, 6, 7, 8, 9, 10) довежда до множество печеливши от джакпота в Южна Африка.

Също така трябва да не забравяме, че печелившата поредица от лотарията на Филипините има не по-малка вероятност да бъде изтеглена, отколкото всяка друга последователност от числа. Вероятността да бъдат изтеглени числата 9, 18, 27, 36, 45 и 54 е абсолютно същата като вероятността да бъдат изтеглени числата 1, 18, 19, 28, 30 и 46.

И все пак много хора (погрешно) биха възприели последната последователност като по-вероятна за случаен избор.

Като цяло е доказано, че хората учудващо зле преценяват как би изглеждала поредица от наистина случайни числа.

В едно проучване участниците са с повече от два пъти по-голяма вероятност да изберат нечетно число, отколкото четно, когато са помолени да измислят случайно число, което предполага, че някои числа могат да се “чувстват” по-случайни от други, въпреки очевидната абсурдност на това.

Възможно ли е да става въпрос за нечестна игра?

Фактът, че са продадени 433 печеливши билета, далеч не е убедително доказателство за някакво нарушение. Би било интересно да се знае колко хора са купували същата схема от числа през предишните тиражи или кои други комбинации също привличат по няколкостотин продадени билета.

Въз основа на неофициални данни от други лотарии този брой може би не е необичаен.

Трябва също така да вземем под внимание хилядите подобни лотарии, които се теглят по света редовно и не се отразяват в международната преса. Макар че подобни резултати са крайно невероятни за всяко едно теглене, огромният брой на всички лотарии означава, че всъщност е доста вероятно поне една от тях да доведе до забележителен резултат случайно.

Но като цяло е много вероятно единствената реална статистическа аномалия в случая да е начинът, по който възприемането на случайността от толкова много хора ги е привлякло към един и същ модел от числа.The ConversationОЩЕ НОВИНИ

image

Фарьорските острови – спечелени на покер от краля на Дания през 1814 година

Фарьорските острови в момента са автономна област в кралство Дания. Те са разположени между Норвегия и Исландия. В превод името означава „овчи острови“. Гербът на островите е с нарисуван овен, който най-точно символизира наименованието им. Националното знаме е бяло с кръст в червено и синьо. Това е знак за принадлежността на държавата към другите скандинавски […]

image

Машините на GeWeTe не се плашат от еврото

Иновативни системи за боравене с пари в брой, подходящи за всички при управление на игрални зали и казина. Така с едно изречение може да опишем машините на немската компания GeWeTe, които през последните 30 години се доказаха като висококачествени, сигурни и надеждни решения при обработката на пари. Още повече на прага на предизвикателството за хазартните […]

image

Диян Станев е шампион на SPT High Stakes Edition

Диян Станев стана шампион в главното събитие на Smart Poker Tour – High Stakes Edition, след като направи сделка с Мартин Цанков. Така двамата спечелиха по 69 500 лв., а титлата бе за Станев. На трето място с награда от 36 000 лв. се класира Валери Савов, а четвърти с 26 000 лв. е Костадин […]