Избор на редактора

Стратегия за залагане: Числата на Фибоначи

от Свилен Станчев

13.02.2023Числовата редица на Фибоначи е една от най-разпространените, както в света на залаганията, така и въобще в математиката. Прилагането ѝстартира в края на 80-те години, като се отъждествява със значим успех при спортните залози и при казино игрите. Тази стратегия изисква солиден капитал и търпение, но ако се използва разумно и рационално, може да осигури значителна печалба на използващите я в своите залози.

Кой е Фибоначи?

Леонардо Фибоначи (от италиански: Leonardo Fibonacci), известен също като Леонардо Пизано Биголо или Леонардо Пизански, е италиански математик, живял през първата половина на XIII век. Определян е като „най-талантливият западен математик на Средновековието“. Наред с всички останали математици на своето време, той допринася за възраждането на класическите точни науки след техния упадък през Ранното Средновековие.

Популярността, която придобива с написването на „Книга за смятането“ („Liber Abaci“) и с успешното решаване на някои математически задачи, зададени от придворните математици на император Фридрих II, осигуряват на Фибоначи място в двора на владетеля. Издържан от него през следващите години Фибоначи пише още няколко математически книги.

Първото издание на „Книга за смятането“ е изгубено, но през 1228 г. по искане на шотландския математик Майкъл Скот, Фибоначи изготвя второ преработено издание, което достига до наши дни. Почти няма свидетелства и не се знае за живота му след 1228 г., като последното сведение за него е от 1240 г., когато Пизанската република отпуска парична пенсия на discretus et sapiens magister Leonardo Bigollo за неговите заслуги към града в качеството му на съветник.

Днес Фибоначи е най-известен с популяризирането в Европа на арабските цифри, които използва в своя основен труд „Книга за смятането“, както и на числовата редица, наречена по-късно на негово име “числа на Фибоначи”. Тя не е негово откритие, но е използвана от него като пример в „Книга за смятането“.

Кои числа попадат в редицата на Фибоначи?

Фибоначи се уповава на най-елементарната формула, но съставя дълга и непрекъсната поредица. Всяко следващо число е равно на сумата от предходните две (N3 = N2 + N1). Така първите няколко числа от неговата поредица са следните:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13…

При използването в сферата на залози не участва нулата. Това означава, че всеки залог е сумарен сбор от предшестващите го два. Важно е да определите стойността на една единица, за да не стават грешки при изпълняването на следващата стъпка.

Къде се прилага стратегията на Фибоначи?

Двете най-разпространени направления на системата са стойностните спортни залози и залаганията на рулетка. За целта може да използвате външните опции черно/червено, където вероятността за печалба е 50%. Внимавайте с американската рулетка поради наличието на втори зелен сектор “00”:

Залог $1 – губещ;

Залог $1 – губещ;

Залог $2 – губещ;

Залог $3 – печеливш;

Залог $1 – печеливш.

При печалба трябва да се върнете на началната стъпка според принципа на неговата редица. На практика системата “Фибоначи” не осигурява максимална възвръщаемост, но подпомага поддържането на баланса и гарантира минимален успех при акумулиране на последователни печеливши залози. В конкретния случай ще сте заложили $8 и ще сте получили точно толкова само при 2 успешни селекции на коефициент 2.00.

Още по-доходоносно е прилагането на системата “Фибоначи” при залози на футболни мачове. За целта се използват равенства или маркети със ставки около 3.00. Задължително е началният час на избраните събития да е различен, което позволява стриктно изпълняване на условията на стратегията. Сред удачните първенства за търсене на хиксове през последните години (сезони) са Лига 2 във Франция и Сегунда Дивисион в Испания, където средният процент на равенствата през сезона варира около 32-40%, което означава че всеки 3-6 мача е без краен победител.

Ако залагате по 1 лв на равен резултат, то на третото стъпало ще сте достигнали сумата от 2 лв. При среден коефициент около 3.50, вашата печалба ще бъде 7 лв. или нетно 3 лв. Разбира се, залозите ви ще бъдат затруднени от еднаквия начален час на повечето събития.

Недостатъци

Букмейкърите и казината са разработили схеми за предотвратяване на сигурните печалби чрез доказани системи. При поредица от непечеливши селекции ще достигнете високостойностен облог, но ако са наложени лимити и ограничения на залозите, възвръщането на вече загубените суми ще бъде непосилно за вас, за съжаление. Не е за пренебрегване и нуждата от по-висок баланс, в противен случай рискът от финансов банкрут ще нарасне драстично и вашите средства ще бъдат засегнати изключително много.ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]