Тодор Янчев за BetNews: Стремим се към нещо, което ЦСКА 1948 не е постигал досега


Тодор Янчев е от младата вълна треньори, които навлизат много сериозно в българския футбол. От скоро пое поста в ЦСКА 1948 и е амбициран да изведе отбора там, където досега той не е бил. Веднага след прекратяването на кариерата си, Янчев се прехвърли в треньорската професия. Почти десет години работи заедно със Стойчо Младенов, като негов асистент. Сега дойде време да покаже на какво е способен и какво е научил от Младенов. Той сподели специално за BetNews.bg какви са неговите лични амбиции и тези на клуба преди започването на пролетния полусезон от Efbet Лига.

Подготовката

ЦСКА 1948 изигра пет приятелски мача по време на подготовката си в Турция. Равносметката от това е четири победи и едно равенство.

Каква е оценката на треньора за свършената работа? „Подготовката премина отлично. Всичко, което бяхме запланували, се изпълни на 100%. Доволен съм от работата, която свършихме и в София и в седмиците, които бяхме в Турция. Подготвяхме се в отлични условия за работа и нямахме никакви проблеми в това естество“, коментира Янчев за BetNews.bg.

Една от предвидените контролни срещи обаче пропадна. По вина на организаторите мачът със сръбския Партизан не се състоя.

Обърка ли това плановете на треньора? „Да, стана недоразумение, но двата клуба бързо реагирахме и даже се уговорихме да си направим приятелски мач в паузата за националните отбори. Бързо се организирахме, намерихме друг противник вместо сърбите и програмата ни не пострада. Свършихме някои задачи, които бяхме планували за по-късен етап, за след мача с Партизан и така всичко премина без усложнения. Във всяка контрола има по нещо, което да вземем, да анализираме и да видим. Когато установим какво не ни харесва, искаме да го подобрим  и се стараем в тренировките да изчистваме грешките. Много съм доволен от старанието на футболистите и влагането им във всяка една тренировка и мач, който изиграхме в Турция“.

Целите

ЦСКА 1948 направи сериозна селекция, има изграден гръбнак от играчи и с това амбициите нарастват. „Искаме да постигнем нещо, което досега клуба не е правил. Участие в европейските турнири. Амбицирани сме и вярваме, че това е постижимо за нас. Съвместно с целия клуб и хората, които работим заедно се стремим към това. Имаме футболистите, имаме добрата организация, имаме хъса и се надявам да успеем заедно“, обобщи настроенията в тима Янчев.

Конкурентите

„Подготовката си е подготовка. Тя сама по себе си говори за това, какви отговори може да ни даде за състоянието на конкурентите ни. Това е само репетиция за същинската част. Временни резултати и състояние, което не дава възможност да се вадят генерални изводи. Отборите, които ще са ни съперници в битката за Европа, са обичайните заподозрени. Първите 6-7 в класирането имат шансове и борбата ще бъде между тях. Някои са с традиции и класирания в Европа, други които не играят там толкова често, но също имат своите възможности и желание да го постигнат“.

Стойчо Младенов  

Хората казват, че Тодор Янчев е взел най-доброто от Стойчо Младенов. Дълги години играеше под негово ръководство, след това му беше асистент, там където Младенов беше треньор и е попил от разбиранията и философията на опитния си ментор.

„Още от много рано, по време на кариерата си на футболист, аз знаех какво искам да правя след това и се подготвях. От всички треньори, с които работих си записвах, опитах да взема най-доброто за себе си. От Младенов съм научил много, прекарахме доста време заедно. Аз бях под негово ръководство и като футболист, а след това като асистент и дълги години съм гледал неговия начин на работа“.

Още някои от неговите колеги станаха треньори. Почти целия шампионски отбор на Стойчо Младенов от сезон 2002-2003 е в тази професия. Освен Тодор Янчев на горещия стол седнаха  Христо Янев, Александър Томаш, Светослав Петров, Владимир Манчев и Александър Тунчев.

„Радвам се, че толкова много мои колеги, с които сме играли заедно сега са в това поприще. Приятно е да виждам това и искам да успяват и да се развиват в професията, както и аз, разбира се“, завърши Янчев.


ПРЕПОРЪЧАНИ ОБЕКТИ

Акценти