Новини

Въвеждат вечерен час на заведения и казина в 12 области /обновена/

от Стелиан Димитров

21.01.2022Обмислят отпадането на зеления сертификат, ресторантьорите са против рестриктивни мерки

В 12 области в страната ще бъде въведен вечерен час за всички обекти, свързани с общественото здраве заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Това стана ясно след брифинг на министър-председателя Кирил Петков, здравния министър – проф. Асена Сербезова и главният държавен здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев.

Заведенията, както казината и игралните зали, ще могат да осъществяват дейност до 22 ч., като мерките ще влязат в сила след 5 дни, заяви пред медиите Петков. Дванайсетте области са разделени в два региона, както следва: Видин, Монтана, Враца, София-област, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград в единия, както и Сливен, Бургас, Стара Загора и Ямбол в другия. Според прогнозите всички те ще преминат в етап 3 от развитието на коронавирусната вълна. Освен вечерен час, за тях ще важат и други мерки, като осъществяването на учебния процес дистанционно за 50% от паралелките с ученици между 5 и 12 клас. Този процес ще се случва на ротационен принцип.

В обектите за развлечение ще има и ограничение на капацитета, който ще трябва да бъде намален наполовина. Ще има и задължителна дистанционна форма на работа или наличие на зелен сертификат, както и учестяване на графика на движение на градския транспорт.

Мерките за заведенията, казината и игралните зали в София влизат в сила от 00.00 часа на 27 януари, съобщиха малко по-рано от столичната РЗИ.

Заведенията реагират остро на мерките, заканиха се да протестират

„Няма да спазваме повече ограничения от тези, наложени към момента! Дискриминационни ограничения без никакъв реален здравен ефект!  Три години стигат! Безпомощността на държавата да се справи с всяка поредна вълна на Covid-19, не е причина браншът ни да бъде чегъртан“, се казва в официална позиция на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Междувременно Кирил Петков и проф. Сербезова отбелязаха, че предимството на новата система за справяне с кризата е възможността на всеки да се информира за мерките, които предстоят за региона му. Това ще може да се случва на сайта coronavirus.bg, където са разписани прогнозите за следващите пет дни. “Всеки българин може да види ясно какви биха били ограничителните мерки на всеки етап. Има линк и към насърчителните мерки – какви са стимулите за хората, които са ограничени”, допълни Петков.

Зеленият сертификат ще отпада при определени условия

Премиерът заяви още, че властите у нас обсъждат и предложение за премахване на зеления сертификат на територията на държавата. По думите му, идеята ще бъде обсъждана с експерти през следващите дни. Според нея, документът за пропуск в обществени места може да отпадне при изпълнение на поне един от двата сценария – достигане на поне 60% ваксинирано (с две дози) население или под 5% заетост на леглата в интензивните отделения на болниците.

„Това са амбициозни, същевременно осъществими цели. Това е стимул, към който да се стремим, за да си върнем свободния нормален живот, който толкова много желаем всички“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Петков уточни, че в случай, че предложението се одобри, а зеленият сертификат отпадне, документът е възможно да бъде върнат обратно, когато ситуацията отново се влоши.ОЩЕ НОВИНИ

image

Швеция глоби онлайн оператор с над 620 хиляди евро заради недостатъчна защита на играчите

Хазартният регулатор в Швеция глоби онлайн оператора Kanon Gaming с над 620 хиляди евро заради множество нарушения. Сред тях е недостатъчната защита на играчи, показващи признаци на прекомерно залагане. Kanon Gaming поддържа в момента четири лицензирани уебсайта в страната. Установените нарушения след проведеното от властите разследване са свързани със задължението за грижа в шведския закон […]

image

Британската комисия по хазарта проверява стотици залози за датата на изборите

Британската комисия по хазарта проверява стотици залози, направени относно датата на изборите в Обединеното кралство. Регулаторът съобщи, че разширява разследването си, след като стана ясно, че няколко представители на Консервативната партия на британския премиер Риши Сунак и приближени до нея са залагали за датата, преди тя да бъде официално съобщена. Комисията разследва „партия за залагания […]

image

Елиминациите на Евро 2024: програма и резултати

Груповата фаза на UEFA EURO 2024 официално приключи и следва да следим и гледаме елиминациите на Европейското първенство. Големите губещи като най-слаби трети отбори са Унгария и Хърватия, които се прибират у дома, като същата съдба сполетя също така и Шотландия, Чехия, Украйна, Сърбия, Албания и Полша. Още на 29-и юни предстои да гледаме срещите […]