Новини

Въвеждат вечерен час на заведения и казина в 12 области /обновена/

от Стелиан Димитров

21.01.2022Обмислят отпадането на зеления сертификат, ресторантьорите са против рестриктивни мерки

В 12 области в страната ще бъде въведен вечерен час за всички обекти, свързани с общественото здраве заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Това стана ясно след брифинг на министър-председателя Кирил Петков, здравния министър – проф. Асена Сербезова и главният държавен здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев.

Заведенията, както казината и игралните зали, ще могат да осъществяват дейност до 22 ч., като мерките ще влязат в сила след 5 дни, заяви пред медиите Петков. Дванайсетте области са разделени в два региона, както следва: Видин, Монтана, Враца, София-област, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград в единия, както и Сливен, Бургас, Стара Загора и Ямбол в другия. Според прогнозите всички те ще преминат в етап 3 от развитието на коронавирусната вълна. Освен вечерен час, за тях ще важат и други мерки, като осъществяването на учебния процес дистанционно за 50% от паралелките с ученици между 5 и 12 клас. Този процес ще се случва на ротационен принцип.

В обектите за развлечение ще има и ограничение на капацитета, който ще трябва да бъде намален наполовина. Ще има и задължителна дистанционна форма на работа или наличие на зелен сертификат, както и учестяване на графика на движение на градския транспорт.

Мерките за заведенията, казината и игралните зали в София влизат в сила от 00.00 часа на 27 януари, съобщиха малко по-рано от столичната РЗИ.

Заведенията реагират остро на мерките, заканиха се да протестират

„Няма да спазваме повече ограничения от тези, наложени към момента! Дискриминационни ограничения без никакъв реален здравен ефект!  Три години стигат! Безпомощността на държавата да се справи с всяка поредна вълна на Covid-19, не е причина браншът ни да бъде чегъртан“, се казва в официална позиция на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Междувременно Кирил Петков и проф. Сербезова отбелязаха, че предимството на новата система за справяне с кризата е възможността на всеки да се информира за мерките, които предстоят за региона му. Това ще може да се случва на сайта coronavirus.bg, където са разписани прогнозите за следващите пет дни. “Всеки българин може да види ясно какви биха били ограничителните мерки на всеки етап. Има линк и към насърчителните мерки – какви са стимулите за хората, които са ограничени”, допълни Петков.

Зеленият сертификат ще отпада при определени условия

Премиерът заяви още, че властите у нас обсъждат и предложение за премахване на зеления сертификат на територията на държавата. По думите му, идеята ще бъде обсъждана с експерти през следващите дни. Според нея, документът за пропуск в обществени места може да отпадне при изпълнение на поне един от двата сценария – достигане на поне 60% ваксинирано (с две дози) население или под 5% заетост на леглата в интензивните отделения на болниците.

„Това са амбициозни, същевременно осъществими цели. Това е стимул, към който да се стремим, за да си върнем свободния нормален живот, който толкова много желаем всички“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Петков уточни, че в случай, че предложението се одобри, а зеленият сертификат отпадне, документът е възможно да бъде върнат обратно, когато ситуацията отново се влоши.ОЩЕ НОВИНИ

image

Фарьорските острови – спечелени на покер от краля на Дания през 1814 година

Фарьорските острови в момента са автономна област в кралство Дания. Те са разположени между Норвегия и Исландия. В превод името означава „овчи острови“. Гербът на островите е с нарисуван овен, който най-точно символизира наименованието им. Националното знаме е бяло с кръст в червено и синьо. Това е знак за принадлежността на държавата към другите скандинавски […]

image

Машините на GeWeTe не се плашат от еврото

Иновативни системи за боравене с пари в брой, подходящи за всички при управление на игрални зали и казина. Така с едно изречение може да опишем машините на немската компания GeWeTe, които през последните 30 години се доказаха като висококачествени, сигурни и надеждни решения при обработката на пари. Още повече на прага на предизвикателството за хазартните […]

image

Диян Станев е шампион на SPT High Stakes Edition

Диян Станев стана шампион в главното събитие на Smart Poker Tour – High Stakes Edition, след като направи сделка с Мартин Цанков. Така двамата спечелиха по 69 500 лв., а титлата бе за Станев. На трето място с награда от 36 000 лв. се класира Валери Савов, а четвърти с 26 000 лв. е Костадин […]