Полезно

Внимание! Хазартни измами в социалните мрежи

от Диян Костадинов

13.10.2021Как да разпознавате и да се предпазите от нарастващите опити за измами

През последната година все повече хора се насочиха към онлайн игра. Започнаха да търсят информация и да споделят преживяванията си в социалните мрежи. Създадоха се тематични групи. Това обаче доведе и до поява на нови видове измами, жертви на които станаха доста хора.

Заблудени хора губят пари след предложения, че „вътрешен човек” ще уреди софтуера на даден сайт да им генерира печалби от играта. Други дават лекомислено информация за акаунтите и личните си данни, очаквайки да получат някакъв обещан бонус. Мъже правят парични преводи на фалшиви профили със снимки на красиви жени, които ги молят да им помогнат. Това са само част от различните измами, които се появиха и зачестиха. Тук ще разгледаме именно тях и ще посочим как да ги разпознавате, а също и как да се предпазите.

Кои са предпоставките за появата и разпространението на измамите?

Снимка: facebook

Образуването на тематични групи в мрежи като фейсбук, в които има концентрация на членове с общи интереси, създаде удобно поле за действие от страна на измамниците. В тези групи те могат да насочат много конкретно „предложенията” си, според интересите и нуждите на събраните там хора, и да ги направят много привлекателни. Тук е ролята на админите, които трябва да не допускат подобни публикации и коментари, както и да блокират тези, които са ги написали.

Бумът на онлайн хазарта означава, че към него са привлечени и много нови хора, които все още не разбират добре условията, технологиите и спецификата на случващото се. Така те лесно могат да бъдат заблудени от недоброжелатели с оферти за подлъгващи бонуси или предложения за лесна печалба.

За разлика от реалния живот във виртуалното пространство всеки може да си направи фалшив профил и да се представя за когото и както поиска. Така недоброжелателите могат по-лесно да заблуждават представяйки се за друг, а също и да оперират с множество свои профили, според целите си.

Друга предпоставка е и лесната достъпност. В социалните мрежи почти всеки може да стане член на дадена група, да вижда всякакви публикации, както и директно да му бъде изпратена информация. Това улеснява бързото и лавинообразно разпространение на измамните послания. Често това се извършва и от ботове, което означава, че за много кратко време те могат автоматично да обхванат огромен брой хора.

Как действат измамниците?

Основно те се стремят към две неща – да измъкнат пари от вас или да се доберат до личните ви данни. Те прилагат различни начини, за да достигнат до вас и да ви измамят. Използват както заблуждаващи публикации в социалните мрежи, така и коментари с „предложения” написани към чужди постове. Друг начин е и като директно ви пишат с лично съобщение, след като са видели профила ви в дадена група. Могат да ви пратят имейл, който ви отвежда към фишинг страница, за да се доберат до лична информация, която попълвате.

Как да разкриете опитите за измама?

Съществуват различни начини да разберете, че става въпрос за опитити за измама. Единият от тях е като видите името на профила, който е направил публикацията, коментар или директно ви е писал съобщение с предложение. Често това се осъществява от ботове или чуждестранни фалшиви профили и имената, с които са регистрирани, звучат странно и не са типично български. Текстът на „офертата” обикновено звучи граматически или смислово неправилно, защото той е автоматично преведен на български.

Може да разпознаете недоброжелателите и по техния профил. Ако той е скоро създаден, има фалшива снимка, съдържанието му е някакво общо, то най-вероятно е направен с измамна цел. Има и такива, които изглеждат нормално. Не забравяйте обаче, че човекът, който стои зад акаунта, може да не е този, за който се представя. Или иначе казано, красивата мацка, която ви пише с молба за помощ, едва ли е момичето от снимката на профила. Не се поддавайте на емоции, а мислете рационално…

Друг индикатор за потенциална измама е, ако някой ви предложи нещо, което звучи твърде хубаво, за да е истина. Това може да е изненадващ бонус, обещание за лесна печалба и т.н. В такива случаи трябва да сте много предпазливи и да не се поддавате на изкушението.

Как да се предпазите?

Снимка: facebook

В никакъв случай не отваряйте линкове, които получавате от непознати! Това правило важи и за линкове, които са ви изпратени от ваши познати, но имате и най-малкото съмнение, че нещо не е наред. Голяма е вероятността да съдържат вируси, чрез които да се източи ваша конфиденциална информация. Също така може да „заразят” акаунта ви и да изпращат измамни съобщения, които да заблудят приятелите ви.

Не отговаряйте на получени лични съобщения или имейли, които са от непознати. Обикновено те съдържат предложение, което звучи „твърде хубаво, за да е истина”. Понякога само отварянето на такова съобщение може да ви навреди. Чрез съвременните технологични възможности, профилът ви ще бъде отчетен като реагиращ. Ако това стане впоследствие, ще бъдете атакувани с много и различни видове опити за измами. Ако започнете комуникация с измамниците, има риск да успеят да ви убедят да извършите каквото желаят, като ви въздействат с различни търговски и психологически похвати.

Не предоставяйте лични данни, пароли и т.н. на никого! Ако някой ви ги поиска със съобщение, то това е опит за измама.

Не изпращайте пари на никой, който ви обещава печалба чрез манипулиране на софтуера на даден сайт от вътрешен човек или по друг начин. Мислете логично – ако някой можеше действително да уреди такива печалби, щеше ли да го предлага на непознати хора със съобщения по социалните мрежи!? Разбира се, не изпращайте пари и на хора, които ви молят за това и щели да ви ги върнат…

Снимка: facebook

Ако трябва да обобщим в едно изречение как да се предпазите от измами, то е: никога не предоставяйте лична информация и не давайте пари на непознати при никакви обстоятелства!

Споделете в коментарите на какви опити за измама сте попадали. Виждали ли сте такива подвеждащи публикации и получавали ли сте съобщения по социалните мрежи или имейл с опит да ви измамят? Познавате ли хора, които са били заблудени?ОЩЕ НОВИНИ

image

Покериграчът Стоян Обрешков пред BetNews за професията, успехите и щастието като начин на живот

Професионалният покер играч Стоян Обрешков в откровено интервю за BetNews: – Мисля, че доста добре ме описват думите – professional risk taker – Турнирът, който ще бележи кариерата ми като върхово постижение, все още предстои – В покера, ако не си изцяло отдаден, успехите, които ще пожънеш, ще са средна работа, както и парите, които […]

image

Борис Колев и Фахредин Мустафов с шампионски титли в Кипър

През последните години Кипър се превърна в една от любимите покер дестинации за родните играчи. От 1-ви до 12-ти май там се проведе фестивалът Merit Mediterranean Poker Party, където българското участие бе отново отлично. Борис Колев стана шампион на $2,000+200 No Limit Hold’em – EAPT Grand Final (Event #3), където участие взеха 1565 играчи и […]

image

Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите. От сайта на Държавния вестник става ясно, че законът ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника. Миналата седмица държавният глава заяви пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените […]