Избор на редактора

Залози на зимни спортове – видове и съвети за успех (Първа част)

от Свилен Станчев

18.01.2023За какво си мислите, когато чуете за зимни спортове? Сигурни сме, че всеки от вас дава различен отговор на този въпрос, защото има своя любима дисциплина. Това е съвсем нормално, тъй като при тях се наблюдава истинско разнообразие, а всеки от спортовете е красив и уникален. В този текст ще поговорим повече за зимните дисциплини.

Ски алпийски дисциплини

Алпийските дисциплини включват в своя арсенал следните зимни спортове:

 • Спускане
 • Слалом
 • Гигантски слалом
 • Паралелни състезания
 • Комбинирани състезания
 • Отборни състезания

Състезанията се категоризират в следните категории: Олимпийски игри, Световно първенство, Световна купа и Континентална купа.

Биатлон

Биатлонът е вид зимен спорт съчетеващ ски бягане и стрелба. Първото регистрирано състезание датира от далечната 1767 година, близо до границата между Швеция и Норвегия. От Олимпиадата в Скуо Вали 1960 година биатлонът е част от програмата. Дисциплините в биатлона са:

 • Индивидуален старт
 • Спринт
 • Преследване
 • Масов старт
 • Щафета
 • Смесена щафета
 • Отборно състезание

Ски скокове

Ски скоковете са друг от много популярните зимни спортове. Състезаващите скачат от шанца. Всяка година се провежда световна купа, а през две години се провежда световно първенство по ски северни дисциплини.

Дисциплините, които са част от ски скоковете са следните:

 • Индивидуален скок от малка шанца
 • Индивидуален скок от голяма шанца
 • Отборно състезание
 • Ски полети

Ежегодно се провеждат Световни купи по ски скокове, Турнир на четирите шанци, Северен турнир.

Сноуборд

Може да се каже, че сноубордът е от сравнително новите зимни спортове. Историята му е изключително любопитна, като започва през 1960 година с опита на няколко американски сърфисти да направят сърф, който да се движи по снежните склонове. Този спорт се развива бързо, тъй като техниката му се усвоява по-лесно и за по-кратко време от тази на ските. В сноуборда фигурират следните стилове:

 • Фриирайд
 • Фриистайл
 • Бордъркрос
 • Спускания в “алпийски стил”

Бобслей

Бобслеят е зимен спорт, изпълняващ се в заледен улей със специални шейни за двама или четирима състезатели. Бобслеят се появява през 1888 година в Санкт Мориц, Швейцария, където английски турист съединява две ски, за да се спусне по снежен хълм. В цялата история на олимпийските игри винаги е имало състезания по бобслей с изключение на Скуо Вали (1960). В началото на 90-те години се провеждат първите състезания по бобслей за жени. Бобслеят за жени е включен в олимпийската програма на Игрите в Солт Лейк Сити през 2002 година.

Спортни шейни

Спортните шейни са зимен спорт, в който състезателите със шейни по улей за бобслей. Скоростта, която развиват е сравнително висока от порядъка на 140км/ч, като съществуват следните дисциплини:

 • Мъже (единично)
 • Жени (единично)
 • Мъже (двойки)
 • Отборна щафета

Скелетон

Скелетонът е зимен олимпийски спорт. Представлява спускане със шейна по улей за бобслей, като състезателите има право да управлява шейната само с движенията на тялото си. Състезателите се спускат с главата напред. Спортът е включен в олимпийската програма през 1928, а произлиза от Санкт Мориц още през 80-те години на XIX век. През 48-ма обаче МОК го е сметнал за прекалено опасен и го е изключил от графика на Игрите, като едва през 2002 в Солт Лейк Сити той отново се завръща.

Фигурно пързаляне

Фигурното пързаляне е зимен олимпийски спорт. Спортистите се пързалят на кънки по лед с изпълнение на скокове, завъртания и други елементи под специален музикален съпровод. В официалните състезания, като правило, се разиграват четири комплекта медали – единично жени, единично мъже, спортни двойки и танцови двойки. Състезанията се състоят от няколко съчетания, в които има включени задължителни елементи. Оценяват се от съдийска колегия с две оценки – за трудност и за артистичност. Фигурното пързаляне е включено в програмата на зимните олимпийски игри. До игрите през 1956г, състезанията се провеждат на открито.

Пързаляне с кънки

Пързалянето с кънки е олимпийски зимен спорт, който се упражнява на овална ледена писта с дължина 400 метра. Състезаващите се състезават по двойки, като единият бяга от външната, а другият от вътрешната страна на овала. Всякакви докосвания с противника или преминаване в полето му се наказват с дисквалификация. Изключение се допуска само след последния завой в дистанцията, когато е разрешено да се премине в полето на съперника, стига да не му се пречи. На олимпийските игри се провеждат състезания по 12 дисциплини:

– за мъже – 500 м, 1000 м, 1500 м, 5000 м, 10 000 м, отборно преследване;

– за жени – 500 м, 1000 м, 1500 м, 3000 м, 5000 м, отборно преследване.

Има и други дисциплини, които не са включени в олимпийската програма, като масов старт, маратон и др.

Шорттрек

Шорттрекът е зимен олимпийски спорт. Провежда се на 111-метрова кръгла писта (игрище за хокей на лед). Шорттрекът (мъже/жени) има различни дължини на състезателните дисциплини – 500 метра, 1000 метра, 1500 метра, щафета 3000 метра. Този спорт става част от олимпийските игри от 1992 година, като България може да се похвали с един от най-големите си успехи благодарение на Евгения Раданова, спечелила за България всички видове възможни медали.

Очаквайте втората част с най-интересните залози, свързани със зимните спортове.

Залози на зимни спортове – видове и съвети за успех (Втора част)
ПРОЧЕТИ


ОЩЕ НОВИНИ

image

Покериграчът Стоян Обрешков пред BetNews за професията, успехите и щастието като начин на живот

Професионалният покер играч Стоян Обрешков в откровено интервю за BetNews: – Мисля, че доста добре ме описват думите – professional risk taker – Турнирът, който ще бележи кариерата ми като върхово постижение, все още предстои – В покера, ако не си изцяло отдаден, успехите, които ще пожънеш, ще са средна работа, както и парите, които […]

image

Борис Колев и Фахредин Мустафов с шампионски титли в Кипър

През последните години Кипър се превърна в една от любимите покер дестинации за родните играчи. От 1-ви до 12-ти май там се проведе фестивалът Merit Mediterranean Poker Party, където българското участие бе отново отлично. Борис Колев стана шампион на $2,000+200 No Limit Hold’em – EAPT Grand Final (Event #3), където участие взеха 1565 играчи и […]

image

Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите. От сайта на Държавния вестник става ясно, че законът ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника. Миналата седмица държавният глава заяви пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените […]