Новини

Достъп до обществени места само срещу сертификат за ваксиниране?

от Стелиан Димитров

15.10.2021Предлаганите нови мерки ще се обсъждат в понеделник от експертния съвет по епидемиология.

Експертите ще разгледат две алтирнативни предложения за допълнителни мерки срещу разпространението на Covid-19 в България, включително въвеждане на зелен сертификат за ваксиниране или преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR. Те са изготвени от главния здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, който в момента се е изолирал, заради симптоми на Covid-19.

Изискването ще ограничи достъпа до обществени места на голяма част от българите

Предлага се това изискване да се отнася за допускане в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

Алтернативното предложение, което експертите ще обсъждат, ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, е да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности.

В училищата маските стават задължителни за ученици и учители

 Специални мерки се предлагат и за образователната сфера. Сред тях са задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал, а също и за децата от пети и от по-горни класове по време на престоя им в учебните заведения.

Ще се ограничи и смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности. Спортните дейности ще се провеждат само на открито.

При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 души в една община трябва да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение. Ако 14-дневната  заболямеост е над 750 на 100 000 население, тогава се преустановява присъственото обучение.

 ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]