Избор на редактора

ЕЦБ: Криптовалутите трябва да се разглеждат като форма на хазарт

от BetNews

26.06.2023Криптовалутите трябва да се разглеждат като форма на хазарт. Това каза Фабио Панета, член на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ) по време на конференция в Банката за международни разплащания.

Според него, криптовалутите, сред които биткойн и етериум не могат да служат на никаква значима цел в обществото. Цифровите активи нямат присъща стойност, тъй като не са подкрепени от нито един централен орган или институция и следователно липсва доверие към тях.

По своята същност, криптовалутите са несигурно и неподходящо платежно средство, отбеляза Панета. Той допълни, че основното обещание на криптото е да замени доверието с технология.

Италианският икономист направи паралел между рисковете, свързани с цифровите активи и хазарта. По думите му, нестабилността на необезпечените криптовалути ги прави привлекателни като средство на хазарт. Това, според него, е улеснено от централизираните криптоборси.

Панета изрази мнение, че този вид активи ще продължат да съществуват и в бъдеще, тъй като „хората обичат да залагат и инвестирането в крипто е начин да го правят“.

Поради тази причина политиците във всички страни трябва да третират криптовалутите като форма на хазарт и да я подчинят на „строги регулаторни стандарти“.

Ако крипто не се регулира правилно, секторът може в бъдеще да нарасне до точката, в която да се превърне в заплаха за финансовата стабилност, смята Фабио Панета. Той подчерта, че регулирането на крипто не трябва да се разглежда като негова легитимация.

Криптоиндустрията расте значително през последното десетилетие, като според проучване, публикувано в сайта zippia.com, през тази година криптовалутите се използват от 420 милиона потребители в световен мащаб. Очакванията са, че стойността на блокчейн пазара ще достигне до 67,4 милиарда долара до 2026 г.

Криптовалутите са все по-използвани и в сайтовете за залагания. Сред причините за това е и повишеното търсене от страна на хазартните любители, съобщават от сайта startupguys.net.

Нарастващият интерес към този начин на залагане провокира компании да интегрират криптовалути в своите онлайн платформи, като използват блокчейн технология.

Както BetNews вече писа, британски законодатели също настояват за засилена регулация на цифровите активи. Според тях, инвecтиpaнeтo нa дpeбнo в нeзaщитeни криптовалути ĸaтo битĸoйн тpябвa дa ce peгyлиpa пo cъщия нaчин ĸaтo xaзapтa.ОЩЕ НОВИНИ

image

Хазартни анимета забавляват с мисловни игри и стратегии

Кои са десетте най-известни рисувани филми за залагания? Високи залози, интригуващи мисловни игри, неочаквани стратегии и креативност – това са само част от вълнуващите елементи на така наречените „хазартни анимета“. През последните години те добиват особена популярност. „Аниме“ е термин, който традиционно обозначава създадените в Япония нарисувани анимационни филми и сериали. Съществуват много жанрове аниме […]

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]