Избор на редактора

Хазартните фирми искат отсрочка за по-високото облагане

от BetNews

20.12.2023Драстичното увеличение на облагането на хазартните игри ще доведе до фалити на операторите, обявиха от Асоциацията на игралната индустрия в България (АИИБ). От бранша призоваха правителството и Народното събрание да дадат по-реалистичен срок за събирането на новите такси.

Припомняме, че предстои да бъдат гласувани промени в Закона за хазарта, с които тройно и дори четворно се завишават държавните такси, които се събират от организаторите на хазартни игри. Очакванията на Министерството на финансите са да се съберат 200 млн. лв. допълнително, с които да бъдат финансирани предложенията за нови разходи, появили се между първо и второ четене на бюджета.

Нови данъчни такси обричат хазартния бранш на фалит
ПРОЧЕТИ

“Предвиденото увеличение на държавните такси е непропорционално високо и ще се окаже пагубно за много компании в бранша. Това ще доведе единствено до намаление на приходите в бюджета и загуба на работни места”, обявиха от индустрията. От асоциацията отбелязват приноса на игралната индустрия за икономическото развитие на страната, за привличането на чужди инвестиции и за технологично развитие на българските производители на игрално оборудване и софтуер.

В бранша работят над 500 високо технологични фирми, които разработват и доставят продукти за този сектор, в страната оперират 323 организатори на хазартни игри в игрални зали, 17 организатори на дейности в казина, 84 разпространители и вносители на игрално оборудване, 21 онлайн организатори на хазартни игри. Бизнесът осигурява работа за над 80 000 души, а приходите в бюджета на страната са над 350 милиона лева на година.

Нарушаване на приципа за пропорционалност

От организацията посочват още, че завишените с 300 % такси за поддържане на лиценз не съответстват на принципа за пропорционалност на размера на таксата спрямо предлаганата административна услуга, а повишаването на алтернативния данък за организаторите на хазартни игри по ЗКПО с 60 % е необосновано и ще доведе до негативни последици за малките и средните организатори в бранша.

“Разбираемо е да има актуализация на таксите за операторите на хазартни игри, но трябва да се даде разумен срок за събирането им”, посочват в становището си от АИИБ.

Според игралната индустрия посоченият срок – 28 февруари, за довнасяне на новия размер на таксите по действащите вече лицензи, е нереалистичен. Всички нови лицензи ще бъдат с новата, по-висока такса, дори документите за тях вече да са дадени за разглеждане от НАП преди началото на 2024 г.

От бранша отбелязват още, че промените са направени в последния момент, без обществено обсъждане и оценка на влиянието му върху бизнеса. Много фирми ще прекратят дейността си, прогнозират от браншовата асоциация.ОЩЕ НОВИНИ

image

Суперкомпютърът на Opta “определи” шампиона на Евро 2024

Финалът на Шампионската лига вече е в историята, но феновете не трябва да чакат дълго за следващото си футболно приключение, което ще е продължително и интересно. Цялото внимание на футболния свят вече е насочен към Евро 2024. Тазгодишният турнир, 17-и в историята, ще се проведе от 14 юни до 14 юли в Германия с 24 […]

image

Ще има ли европейски регламент за забрана на рекламата за хазарт

Вероятно ще има известни затруднения, дори сериозни с рекламните бюджети на медиите, след като само за няколко дни предишният парламент успя да забрани хазартната реклама в медиите. Това прогнозира по БНР Соня Момчилова, член на Съвета за електронни медии и бивш председател на медийния регулатор. „Няма как в дълбочина да прогнозираме какво би се случило след […]

image

Европейската седмица за по-безопасен хазарт ще се състои от 18 до 24 ноември

Европейската седмица за по-безопасен хазарт ще е от 18 до 24 ноември. Това съобщи Европейската асоциация за игри и залагания (EGBA). Събитието е посветено на честването и насърчаването на отговорния хазарт. С него асоциацията отправя призив към компании в индустрията да демонстрират своя ангажимент за защита на играчите, както и да участват в дискусии по […]