Избор на редактора

Не сте ми тръпка

от Кирил Лулев

13.10.2023


национален отбор по футбол


Предстои мач на националния отбор по футбол. Ако попитаме сто човека на улицата знаят ли с кого играем, едва десет процента от тях ще могат да отговорят правилно на този въпрос. Десет процента от тези десет процента ще изброят поне петима футболисти, които са повикани от селекционера Младен Кръстаич за квалификацията с Литва. Може би единственият за когото ще се сетят и бабите, които нямат представа какво е засада е Йоан Стоянов, защото драмата с неговото прибиране от Израел беше във всяка една медия.

До сега нямаме победа в тези квалификации за Евро 2024, а ако не спечелим срещу литовците вероятно и няма да имаме до края на борбата в нашата група. Защо ли? Защото ще срещнем Унгария в София и Сърбия като гости, и сигурно се досещате за невъзможността да вземем три точки от тези двубои срещу фаворитите за първите две места. Това би било резил!

Тръпката да играе националният отбор по футбол, това да води до някакво трепетно очакване, да изпълва сърцата на фенове с желание да крещят от радост при гол на нашите или да се наредят нетърпеливо на опашка, за да си купят билет, отдавна е отминало.

Отчаяние от националния отбор

Надяваме се да не е безвъзвратно, но за съжаление точно натам отиват събитията свързани с българския тим. Какви ли не легенди се извъртяха на треньорския пост, сменихме не малък брой чужденци, но все едно и също се случва. Печелим от време-навреме я срещу Чехия, я срещу Холандия и това е. Треперим от съперничества с Люксембург, Албания, Армения, стряскаме се от Косово.

Паника настава, ако се паднем в една група с швейцарците, шотландците, румънците или пък турците. Отписваме се веднага сами, даже преди регулярно да са ни напълнили мрежата. А големите футболни държави, които изпитваха неприятно чувство да гостуват на „Васил Левски“ като Германия, Италия, Англия и Франция даже вече не си спомнят за съществуването ни.

Като стана въпрос и за националния стадион, горкият много рядко му се случва да е пълен, а на негова територия сме унищожавали гиганти и сме се радвали на уникални победи и гениални изпълнения на поколения фантастични български футболисти. Сега такива нямаме!

Може би е напълно в реда на нещата да се запитаме защо го докарахме до това крайно незавидно положение. Някои ще кажат, че Борислав Михайлов е виновен. Други, че БФС и управлението на тези хора е виновно.

Трети ще намерят причина в слабите ни футболисти. Четвърти ще се оправдаят с много спорното управление на държавата и участието на какви ли не знайни и незнайни политически аматьори, които паразитират върху електоралното нехайство на българския гражданин. Аз имам друга теория. Тя е, че ни лисват добри треньори.

Имаше един професор, който реши, че с няколкомесечни треньорски курсчета на току-що приключили с футбола играчи, може да се замени петгодишното обучение в НСА и от там тръгнаха бедите. Когато нямаш кой да ти покаже, кой да те научи, кой да ти даде нужните знания е много трудно да развиеш таланта си.

Мислите ли?!

Мислите ли, че норвежците са по-талантливи футболисти от нас? Мислите ли, че датчаните са по-талантливи? Мислите ли, че германците са? Аз, не! Но работят за развитието на своите добри момчета. В тези държави децата, които се занимават с футбол не са ходещи такси и най-важното – липсва шуробаджанащината и финансовият натиск върху треньора от по-заможните родители.

Там този, който е качествен играе, независимо дали неговият родител е миньор, таксиметров шофьор или кмет на града. Те са наясно, че след това успехите на футболния терен ще носят престиж и трансфери и на други от тяхната държава, едните ще дърпат напред другите. Елементарно и не е нужно да мислиш много, за да вникнеш в това.

В заключение ще кажа, че сегашните дребосъци фенове на футбола са нещастни да имат любимци като Неймар, Холанд, Меси и Роналдо. Ние се радвахме на нашите си Стоичков, Балъков, Сираков, Михайлов, Лечков и Пенев. И на техните мачове на „Васил Левски“ идваха 50 000, а не 5000 включително роднини и журналисти.ОЩЕ НОВИНИ

image

Покериграчът Стоян Обрешков пред BetNews за професията, успехите и щастието като начин на живот

Професионалният покер играч Стоян Обрешков в откровено интервю за BetNews: – Мисля, че доста добре ме описват думите – professional risk taker – Турнирът, който ще бележи кариерата ми като върхово постижение, все още предстои – В покера, ако не си изцяло отдаден, успехите, които ще пожънеш, ще са средна работа, както и парите, които […]

image

Борис Колев и Фахредин Мустафов с шампионски титли в Кипър

През последните години Кипър се превърна в една от любимите покер дестинации за родните играчи. От 1-ви до 12-ти май там се проведе фестивалът Merit Mediterranean Poker Party, където българското участие бе отново отлично. Борис Колев стана шампион на $2,000+200 No Limit Hold’em – EAPT Grand Final (Event #3), където участие взеха 1565 играчи и […]

image

Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите. От сайта на Държавния вестник става ясно, че законът ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника. Миналата седмица държавният глава заяви пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените […]