Геймблинг

Програма подпомага лечение на хазартната зависимост

от BetNews

02.11.2023


Програма подпомага лечение на хазартната зависимост


Специализирана вечерна програма помага на хора, при които се наблюдават симптоми и тенденция за развитие на пристрастяване към игрите на късмета. В момента я посещават 7 души в активна терапия. Това става ясно от интервю пред сайта dividend.eu на Светослав Кирилов, терапевтичен директор и председател на УС на неправителствената организация Сдружение „АРЗ Солидарност“.

По думите на клиничния психолог през последните години се променя профилът на хората със зависимост. „През 2009 г. ни направи впечатление, че водещи са търсещите помощ с алкохолна зависимост. Те варират от 25% до 30% от общия брой обаждания (бел.ред. от потърсилите помощ на Националната информационна линия) на годишна база. Тенденцията обаче от 2015 г. е на ръст на хората с хазартна зависимост. Този процент непрекъснато расте и през 2021 г. се изравниха обажданията за алкохол и хазарт, а през 2022 г. обажданията за хазартна зависимост значително надвишиха обажданията за алкохолна зависимост“, коментира Кирилов. И допълва, че въпреки че данните не са представителна извадка, през 2022 г. 37% от обажданията на линията на хора с хазартна зависимост.

Националната информационна линия се издържа от дарения

Неправителствената организация, чиято работа е насочена към проблемите на зависимите от алкохола, хазарта и наркотиците, се издържа от дарения, особено що се отнася до безплатните услуги. Това касае най-вече Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта: 0888 9918 66. Линията е създадена през 2008 г. по проект на външното министерство на Нидерландия. Проектът е бил финансиран за първите 2 години – до 2010 г. От тогава до днес Асоциация „Солидарност“ търси дарения и възможности за работа по различни проекти с организации, включително държавни институции или бизнес, за да намира финансиране.

Една от големите организации, която работи в партньорство с неправителствената организация, е Сдружението на организаторите на хазартните игри и дейности в България, писа преди време BetNews.bg.

СОХИДБ подкрепя асоциация „Солидарност в борбата с хазартната зависимост
ПРОЧЕТИ

„Ние сме изключително благодарни на организации, които директно финансират основните дейности на Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта“, коментира още в интервюто Светослав Кирилов.ОЩЕ НОВИНИ