Полезно

Психологът Таня Запрянова: Как да се предпазим от хазартна зависимост 

от Стелиан Димитров

09.03.2022Таня Запрянова е опитен психолог. Родена е в Пловдив, но от дълги години живее в София, където практикува в собствения си кабинет „Анапнеа“. Завършила е магистратури по „Икономика“ в УНСС и „Приложна психология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Преминава през допълнителни квалификационни курсове в Медицинския университет – Пловдив. В Англия има завършени квалификации по детска психология, зависимости, справяне със стрес и тревожност.

Таня Запрянова подготви специална статия за BetNews.bg, която е посветена на безопасната игра, изкушенията и как да се предпазим от зависимостта към хазарта.

Връщам се след малко….

За много близки на хора с хазартна зависимост, това изречение всъщност означава – „отивам да играя, не ме чакай скоро“. За съжаление, те знаят, че това отдавна вече не е игра, а болест. И че момента на удоволствието и развлечението, е заместен от изгаряща жажда и неконтролируеми импулси за игра, със загуба на време, пари, контрол над действията и провал в опитите да се спре. Заедно с това нараства раздразнението  и тревожността, лъжите и кражбите. Стига се до провал в кариерата, до скандали в семейството, до неспособност и нежелание за приемане на действителността. Подхранват се илюзиите за голямата печалба (която никога не е достатъчно удовлетворяваща, дори и да се получи). С нарастването на загубата на пари, се задълбочава и отчаянието. Търси се „помощ“ в алкохола, стига се до паника, безсъние, тревожност, депресия, суицидни мисли.

Зависимостта към хазарта води до желание за големи дози адреналин

Без да цитирам дословно МКБ 10 (Международна класификация на болестите, утвърдена от СЗО), където зависимостта към хазарта фигурира в глава V – психични и поведенчески разстройства, ще посоча, че най-общо казано, зависимостта е заболяване, при което индивидът не е в състояние да се контролира. Подобно на жаждата за приемане на наркотици, тук водеща е жаждата за големи дози адреналин (не толкова за парична печалба). Тръпката от неизвестното, а в същото време и очакването за успех, „дарява“ играча със свръхестествени сили, могъщество и власт, които той не е в състояние да контролира.

Това еуфорично усещане от залагането обаче, води не само до соматични, но и до когнитивно-поведенчески промени в човека, например – проблеми с паметта, в мисленето и поведението на зависимия, рязка смяна в настроението. Наблюдават се също когнитивни нарушения, свързани с повишаване на дисфункционалните мисли (като следствие от обработка на изкривената реалност), което води до отдалечаване от обективната, фактическа реалност. Изкривяват се представите на зависимия за ценностите в живота, задълбочават се суеверията и вярванията му, че може да влияе и контролира не само играта, но и живота си. Много зависими развиват гранично личностно разсройство и нарцисизъм.

Поне четири симптома разкриват хазартната зависимост

И все пак, за да се диагностицира един човек като зависим към хазарт, той трябва да е проявявал поне 4 от следните симптоми през последните 12 месеца (според DSM-5 – Диагностичен и статистически наръчник на психичните разстройства, разработен от Американската Психиатрична Асоциация – Пета редакция, 2013 г. ):

–  Да мисли непрестанно за залагания;

– Когато залага, да го прави с все по-големи суми;

– Да прави опити да спре да залага, но да се е провалил;

– Да става раздразнителен или да се наблюдава честа смяна на настроенията му, когато не залага;

– Да използва хазарта като начин за бягство от другите си проблеми;

– Да продължава да залага в опита си да върне загубените пари;

– Да лъже за сериозността и честотата, свързани с играта му;

– Да се опитва да си набави средства за залагания чрез въвличане в незаконни или неморални дейности;

– Да има проблеми в семейството и работата, причинени от хазарта;

– Да разчита на близки или други хора да покриват финансовите му проблеми, причинени от хазарта.

Разбира се, можем да навлезем още по-дълбоко в темата, като разгледаме в детайли симптоматиката на хазартно зависимия човек, като посочим етапите и цикличността на хазартната зависимост и различните начини за справяне с проблема, но мисля, че най-важно е да разберем, че никой не е застрахован – нито по полов, нито по възрастов, демографски, социалнен или какъвто и да е признак, да попадне в капана й. И ако това все пак се случи, трябва да намерим волята в себе си да признаем за проблема и да потърсим помощ, преди нещата да са се влошили до степен, в която стават неконтролируеми.

Хазартът е развлечение, ако се придържате към безопасна игра

В заключение, все пак искам да кажа, че хазарта е вид развлечение и когато сме наясно с параметрите и простичките „правила на играта“, то мисля, няма нищо лошо да се позабавляваме сами или с приятели. Ето и някои от тях:

– Поставете си времево и парично ограничение на залозите;

– Бъдете информирани – както за залаганията, така и за опасностите, които те крият при преминаване на границата;

– Никога не играйте, за да разрешите друг проблем – било то финансов или емоционален. Защото не самото залагане е проблем, а това, което ни тласка към него. И ако играем социален или професионален хазарт например, то не бихме изпаднали в зависимост, защото ще имаме цел, стратегия и практика, която понякога печели, а понякога губи;

– Не поставяйте на карта доброто си име, кариерата или семейството си, защото ако го направите, то означава, че вече сте зависим;

– Приемайте загубата спокойно, без да търсите реваншизъм като продължите да залагате докато не си възвърнете загубеното;

– Не забравяйте, че хазартът и в нашата страна е строго регулирана от законодателството дейност, и в никакъв случай не е нещо незаконно или срамно, така че можете да се забавлявате явно и без страх, но с „едно на ум“ към опасността да се увлечете до степен, в която да не може да се контролирате.

Бъдете разумни!ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]