Избор на редактора

Великобритания отказва да регулира криптовалутите като хазарт

от BetNews

21.07.2023Третирането на криптоактивите като форма на хазарт би поставило Великобритания в противоречие с глобалните регулатори и регулаторите на Европейския съюз и няма да успее да смекчи рисковете от сектора. Това мнение изрази британският министър на финансите Андрю Грифит, цитиран от Reuters.

Парламентарната комисия по въпросите на финансите заяви в доклад през май, че биткойн, етер и други “необезпечени” криптовалути трябва да бъдат регулирани като хазарт предвид значителните рискове, които създават за потребителите.

Законодателите се опасяват, че третирането на сектора като финансова услуга ще накара потребителите да мислят, че той е по-сигурен, отколкото е, като британските регулатори предупреждават инвеститорите, че могат да загубят всичките си пари.

Министерството на финансите “категорично не е съгласно” с препоръката да се регулира търговията на дребно и инвестиционната дейност в необезпечени криптоактиви като хазарт, а не като финансова услуга, заяви Грифит в отговор на доклада на комисията.

Регулацията за хазарта вероятно няма да се справи с рисковете от срива на криптоборсата FTX, подчерта Грифит. Тя също така би била в пълно противоречие с глобално приетите препоръки от световните органи за определяне на стандарти, включително Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO) и Съветът за финансова стабилност (FSB) на Г-20 с участието на националните регулатори, добави той.

IOSCO предложи първия в света набор от правила за криптосектора през май, а FSB я последва с допълнителни стандарти.

ЕС одобри първия в света набор от всеобхватни правила за търговия с криптоактиви, които ще влязат в сила от средата на 2024 г.

Великобритания има амбицията да се превърне в глобален център за криптовалути и свързаните с тях блокчейн технологии и вече работи по правила за сектора, отбелязва Reuters.ОЩЕ НОВИНИ

image

Швеция глоби онлайн оператор с над 620 хиляди евро заради недостатъчна защита на играчите

Хазартният регулатор в Швеция глоби онлайн оператора Kanon Gaming с над 620 хиляди евро заради множество нарушения. Сред тях е недостатъчната защита на играчи, показващи признаци на прекомерно залагане. Kanon Gaming поддържа в момента четири лицензирани уебсайта в страната. Установените нарушения след проведеното от властите разследване са свързани със задължението за грижа в шведския закон […]

image

Британската комисия по хазарта проверява стотици залози за датата на изборите

Британската комисия по хазарта проверява стотици залози, направени относно датата на изборите в Обединеното кралство. Регулаторът съобщи, че разширява разследването си, след като стана ясно, че няколко представители на Консервативната партия на британския премиер Риши Сунак и приближени до нея са залагали за датата, преди тя да бъде официално съобщена. Комисията разследва „партия за залагания […]

image

Елиминациите на Евро 2024: програма и резултати

Груповата фаза на UEFA EURO 2024 официално приключи и следва да следим и гледаме елиминациите на Европейското първенство. Големите губещи като най-слаби трети отбори са Унгария и Хърватия, които се прибират у дома, като същата съдба сполетя също така и Шотландия, Чехия, Украйна, Сърбия, Албания и Полша. Още на 29-и юни предстои да гледаме срещите […]