Геймблинг

Вижте някои от най-интересните статистики за залаганията

от Алекса Александров

30.11.2023Хазартът е популярна форма на забавление в цял свят. Той предлага възможност за печалби, но и за загуби, ако не се играе разумно. Ето няколко впечатляващи статистики за залаганията за мащаба на тази индустрия и за рисковете, свързани с нея.

Проучване на Global Betting and Gaming Council показва, че глобалният пазар на хазарта е на стойност 533 милиарда долара през 2022 г. Това е увеличение от 8% спрямо предходната година. Според доклад на Statista, през 2022 г. в света има около 4,2 милиарда активни залагащи. Това е увеличение от 20% спрямо предходната година.

Онлайн залаганията стават все по-популярни. През 2022 г. те са генерирали около 40% от глобалния пазар на хазарта. Този ръст е в съответствие с предишен доклад, който твърди, че пазарът на онлайн хазарта може да нарасне с $142,38 милиарда между 2021 г. и 2026 г. Между 2021 г. и 2022 г. пазарът е нараснал с приблизително 11,82%. Най-популярната форма на онлайн хазарт, например, в Обединеното кралство е Националната лотария, която са използвали 32,8% от анкетираните британци.

Разцвет на онлайн хазарта заради пандемията

Популярността на онлайн хазарта нарастна в следствие на пандемията от COVID-19 увеличи популярността на онлайн хазарта. Така във Великобритания приходите на онлайн казината нарастват с 22,5%, а между април 2020 г. и март 2021 г. приходите на физическите казина спадат с 88,5%.

През последните години се наблюдава ръст на игралната индустрия и в България, и за това може да се съди по приходите в хазната. През 2022 г. приходите са нараснали с 36% спрямо предходната година, уточни той, като общият ръст е от 240 млн. лв. в края на 2021 г. до 327 млн. лв. в края на 2022 г.

Близо 286 млн. лева са внесли хазартните компании в държавния бюджет през 2023 г.
ПРОЧЕТИ

Според доклад на Statista, най-популярните видове залагания са спортни залози, казино игри и лото. 46,1% от дистанционните залагащи са залагали на футбол, а според доклад на Gambling Commission, средната печалба от залагания в Обединеното кралство е 100 паунда годишно. Това означава, че повечето залагащи губят пари. Има редица случаи на хора, които са спечелили огромни суми пари от залагания. Например, през 2022 г. един играч в САЩ спечели 70 милиона долара от залагане на спортни събития.

Също така в световната история на хазарта са записани и играчи, които са загубили огромни суми пари от залагания. Например, през 2021 г. един комарджия в Австралия загуби 20 милиона долара от залагане на конни надбягвания.

НАП спря 53 незаконни сайта за залагания през ноември
ПРОЧЕТИ

Хазартът е пристрастяващо занимание и може да доведе до сериозни финансови проблеми. Ето защо е важно да се залага разумно и да не се залага повече, отколкото любителят на залозите може да си позволите да загуби. Във връзка с тази зависимост, в много страни има ограничения за залаганията – някъде хазартът е напълно забранен, а в други държави са разрешени само определени видове залагания.

Освен това има редица международни споразумения, които регулират хазарта. Европейският съюз има директива, която изисква държавите членки да регулират хазарта по начин, който да защитава потребителите.

Хазартната индустрия продължава да расте в световен мащаб и остава основен технологичен работодател, което означава, че скоро тази сфера ще придобие още по-интересни статистики.ОЩЕ НОВИНИ

image

Даниел Младенов пред BetNews: Хората в Кюстендил очакват да възродим отбора   

Даниел Младенов е един от най-опитните действащи играчи в българския футбол. Направи фурор с Левски в Лига Европа преди години със своите голове и асистенции. Играл е още за отборите на Пирин Благоевград, Етър, ЦСКА 1948, Черно море, Черноморец, Монтана и Велбъжд Кюстендил. За последно беше в Янтра Габрово, но сега се завръща в родния […]

image

Окончателно: 7 партии влизат в 50-ия парламент

Седем партии ще бъдат част от 50-ото Народно събрание, показват данните при 100% обработени протоколи. Категоричен победител на изборите на 9-и юни е ГЕРБ (24.7%), а на второ място е ДПС със 17.07%. „Продължаваме промяната – Демократична България“ се сринаха до едва 14.33%, а много близо до тях е „Възраждане“ с 13.78%. Останалите три формации, […]

image

Евро 2024: Стадионите, които ще посрещнат хиляди фенове

Дни ни делят от старта на 17-ото европейско първенство по футбол, което ще се проведе в Германия. 10 града и стадиона ще бъдат домакини на общо 51 мача. Накрая само един от всички 24 отбора ще излезе победител и ще вдигне трофея “Анри Делоне”. Това е първият голям футболен форум, на който Германия е домакин, […]