Избор на редактора

Здравното министерство обмисля програми за лечение на хазартна зависимост

от BetNews

19.01.2024Министерството на здравеопазването обмисля създаването на специализирани програми за лечение на хазартна зависимост. Предстои идеята да бъде предложена на Националния съвет за психично здраве, където ще се разгледат възможностите за организирани на такива програми.

“Проблемът стана изключително актуален през последните 5-6 години. Експанзията на рекламите, свързани с предлагане на хазартни услуги е толкова голяма, че едва ли само този съвет към Министерския съвет за психично здраве би могъл да реши този наболял въпрос”, посочи здравният министър Христо Хинков по време на парламентарен контрол.

Той отговори на въпрос на депутата Климент Шоков („Възраждане“) относно създаването на специализирани програми за лечение на хазартна зависимост в България.

Лечение в програмите за психосоциална рехабилитация

Специализирани програми за лечение на хазарта не са разкрити, но съществуват възможности за психологично консултиране и лечение в програмите за психосоциална рехабилитация, заяви още министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Подкрепата на психично здраве е основен приоритет във водената от  Министерство на здравеопазването (МЗ) политика, като реформирането на психиатричната болест е част от цялостното преструктуриране на здравеопазването, каза министърът. И припомни, че през април 2021 г. е приета националната стратегия за психично здраве за периода 2021-2030 г.

Целта е координиране на отговорно на отделните министерства, ведомства и организации при изпълнение на необходимия мониторинг.

Национален съвет по психично здраве

През юли 2022 г. към Министерския съвет е създаден Национален съвет по психично здраве като консултативен орган. По този начин е осигурено включването на различни институции за целенасочено координиране на всички политики и ресурси, обясни той.

Хазартната зависимост се разглежда като психично разстройство, за което са характерни чести епизоди на залагания, които доминират толкова много в живота на човек, че могат да навредят на сфери като образование, професионално развитие, създаване и поддържане на взаимоотношения с други хора, отбеляза още Хинков.

Ранният старт на залагането в детска и юношеска възраст е свързан с повишен риск от развитие на зависимо поведение. Среща се по-често при хора с антисоциално разстройство, каза също министърът.ОЩЕ НОВИНИ

image

Ще има ли европейски регламент за забрана на рекламата за хазарт

Вероятно ще има известни затруднения, дори сериозни с рекламните бюджети на медиите, след като само за няколко дни предишният парламент успя да забрани хазартната реклама в медиите. Това прогнозира по БНР Соня Момчилова, член на Съвета за електронни медии и бивш председател на медийния регулатор. „Няма как в дълбочина да прогнозираме какво би се случило след […]

image

Европейската седмица за по-безопасен хазарт ще се състои от 18 до 24 ноември

Европейската седмица за по-безопасен хазарт ще е от 18 до 24 ноември. Това съобщи Европейската асоциация за игри и залагания (EGBA). Събитието е посветено на честването и насърчаването на отговорния хазарт. С него асоциацията отправя призив към компании в индустрията да демонстрират своя ангажимент за защита на играчите, както и да участват в дискусии по […]

image

Калоян Стоянов пред BetNews: Вярвам, че новият „Българска армия“ ще бъде много красив   

Калоян Стоянов беше директор на стадион „Българска армия“ по време на управлението на „Титан“. В момента е треньор по бокс в клуб „Славия“ и се грижи за тренировките на младите състезатели. С него разговаряхме за очаквания нов стадион, състоянието на българския футбол и надеждите скоро да видим наши големи боксови звезди. „Българска армия“ Старият стадион […]