Избор на редактора

Адвокат Кирил Груйчев: Игрални зали и казина осъдиха НАП, връщат си такси до 100 000 лева

от Стелиан Димитров

20.10.2022Игрални зали и казина си връщат такси от 25 000 до 100 000 лева след спечелени дела за недължимост на таксата за издаване и поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри. Националната агенция по приходите (НАП) в резултат на съдебните решения, с които се отменят отказите за връщане на таксите, вече се произнася с решения за тяхното връщане чрез плащането им по сметка на организатора.

Това обяви адвокат Кирил Груйчев от Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България (СОХИДБ) в интервю за Betnews.bg.

Юристът сподели, че са две основанията решенията на НАП да са незаконосъобразни. Едното е по отношение на решенията, които са постановени по искания, подадени преди промените в Закона за хазарта от август 2020 г.

„Първо, когато организаторът преди август 2020 г. си е подал искания за издаване или продължаване на срока на лиценза, тогава в закона изобщо не съществуваше такава такса. Съществуваха по отношение на организаторите на хазартни игри в игрални зали и игрални казина такси по тарифата по Закона за хазарта. С промените в закона беше въведена такса за издаване и поддържане, при все че имаше такса, предвидена за разглеждане на докумените и такава за издване на лиценза. Така се въведе тази такса, НАП започна да я събира и организаторите я плащаха, защото ако не я платиш не можеш да си вземеш лиценз и да работиш“, обясни Груйчев.

Второто основание по думите на юриста е, че в Закона за хазарта съществува противоречие в две разпоредби. Една от тях предвижда, че организаторите на хазартни игри дължат таксите само по тарифата за таксите по Закона за хазарта. И на практика допълнителната такса не е дължима.

„Когато се изчерпаха решенията за издаване и удължаване на лицензи, които са постановени по искания, подадени преди август 2020 г., основание за връщане на такси е съществуваща законова разпоредба в Закона за хазарта, според която организаторите дължат само и единствено таксите по тарифата“, допълни юристът.

Съдът спря 10 сайта за онлайн залагания без лиценз
ПРОЧЕТИ

Част от организаторите вече имат върнати пари по сметките си

Битката с данъчните не е кратка: едно такова дело продължава около половин година, защото се води на две инстанции. „Разбира се, делата приключват понякога по-бързо, но обикновено от 6 до 8 месеца окончателно“, разказа юристът.

Така вече са налице първите решения на НАП, с които на организаторите се връщат такси ефективно. „Първоначално данъчните отказват да върнат таксите, ние обжалваме пред Административния съд в София. Съдът отменя решението на изпълнителния директор на НАП и дава задължителни указания за прилагане на закона. Приходната агенция обжалва пред Върховен административен съд (ВАС) това решение, но ВАС потвърждава решението на Административния съд. И вече, когато имаме това решение на ВАС, на базата му изпълнителният директор на НАП се произнася за връщането на такса, като се съобразява с решенията и разпорежда връщането на сумите на банковите сметки на организаторите“, обясни адвокатът от СОХИДБ.

“Заслугата е на организаторите, които първи започнаха да си търсят правата”

Пред BetNews.bg Груйчев посочи, че основата заслуга е на организаторите, които първи започват да си търсят правата и е награда за упоритостта им. Той уточни, че първоначално част от организаторите, а после и повече от тях, са потърсили консултация как да си събират таксите обратно. „Общо взето незаконосъобразно бяха плащани, но нямаше опция да не се платят, тъй като организаторите нямаше да може да си вземат лицензите“, коментира той.

И допълни, че всеки, който заведе дело да си събере таксата, може да го направи заради вече формираната съдебна практика, която е безпротиворечива: „Въпрос на желание да си защитаваш правата. Когато в началото започнахме с някои от организаторите не беше сигурно, но съветвах своите клиенти, че тези такси се събират незаконосъобразно и те имат право да поискат тяхното връщане“.

Сумите, които НАП връща, са 25 000 лева за игрални зали с петгодишните лицензи, по 100 000 лева за игрални зали с лицензи с продължителност 10 години и по 100 000 лева за казина.

Вноската за социално отговорно поведение

Другото, което е постигнато с усилията на СОХИДБ, е във връзка с вноската по чл. 10а ЗХ за социално отговорно поведение. Вноската е дължима в срок до 30 март всяка година. Има организатори, които са забавили внасянето и неволно. Законът предвижда, че заради това лиценз може да бъде отнеман за 3 или 6 месеца.

„Това е абсурдно, по наше запитване към приходната агенция имаме становище на изпълнителния директор на НАП, че в тези случаи няма да се налагат принудителни административни мерки за временно отнемане на лиценза“,  заяви адвокат Кирил Груйчев.

Стартира регистрацията за BEGE EXPO 2022
ПРОЧЕТИ


ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]