Избор на редактора

Адвокат Кирил Груйчев: Игрални зали и казина осъдиха НАП, връщат си такси до 100 000 лева

от Стелиан Димитров

20.10.2022Игрални зали и казина си връщат такси от 25 000 до 100 000 лева след спечелени дела за недължимост на таксата за издаване и поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри. Националната агенция по приходите (НАП) в резултат на съдебните решения, с които се отменят отказите за връщане на таксите, вече се произнася с решения за тяхното връщане чрез плащането им по сметка на организатора.

Това обяви адвокат Кирил Груйчев от Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България (СОХИДБ) в интервю за Betnews.bg.

Юристът сподели, че са две основанията решенията на НАП да са незаконосъобразни. Едното е по отношение на решенията, които са постановени по искания, подадени преди промените в Закона за хазарта от август 2020 г.

„Първо, когато организаторът преди август 2020 г. си е подал искания за издаване или продължаване на срока на лиценза, тогава в закона изобщо не съществуваше такава такса. Съществуваха по отношение на организаторите на хазартни игри в игрални зали и игрални казина такси по тарифата по Закона за хазарта. С промените в закона беше въведена такса за издаване и поддържане, при все че имаше такса, предвидена за разглеждане на докумените и такава за издване на лиценза. Така се въведе тази такса, НАП започна да я събира и организаторите я плащаха, защото ако не я платиш не можеш да си вземеш лиценз и да работиш“, обясни Груйчев.

Второто основание по думите на юриста е, че в Закона за хазарта съществува противоречие в две разпоредби. Една от тях предвижда, че организаторите на хазартни игри дължат таксите само по тарифата за таксите по Закона за хазарта. И на практика допълнителната такса не е дължима.

„Когато се изчерпаха решенията за издаване и удължаване на лицензи, които са постановени по искания, подадени преди август 2020 г., основание за връщане на такси е съществуваща законова разпоредба в Закона за хазарта, според която организаторите дължат само и единствено таксите по тарифата“, допълни юристът.

Съдът спря 10 сайта за онлайн залагания без лиценз
ПРОЧЕТИ

Част от организаторите вече имат върнати пари по сметките си

Битката с данъчните не е кратка: едно такова дело продължава около половин година, защото се води на две инстанции. „Разбира се, делата приключват понякога по-бързо, но обикновено от 6 до 8 месеца окончателно“, разказа юристът.

Така вече са налице първите решения на НАП, с които на организаторите се връщат такси ефективно. „Първоначално данъчните отказват да върнат таксите, ние обжалваме пред Административния съд в София. Съдът отменя решението на изпълнителния директор на НАП и дава задължителни указания за прилагане на закона. Приходната агенция обжалва пред Върховен административен съд (ВАС) това решение, но ВАС потвърждава решението на Административния съд. И вече, когато имаме това решение на ВАС, на базата му изпълнителният директор на НАП се произнася за връщането на такса, като се съобразява с решенията и разпорежда връщането на сумите на банковите сметки на организаторите“, обясни адвокатът от СОХИДБ.

“Заслугата е на организаторите, които първи започнаха да си търсят правата”

Пред BetNews.bg Груйчев посочи, че основата заслуга е на организаторите, които първи започват да си търсят правата и е награда за упоритостта им. Той уточни, че първоначално част от организаторите, а после и повече от тях, са потърсили консултация как да си събират таксите обратно. „Общо взето незаконосъобразно бяха плащани, но нямаше опция да не се платят, тъй като организаторите нямаше да може да си вземат лицензите“, коментира той.

И допълни, че всеки, който заведе дело да си събере таксата, може да го направи заради вече формираната съдебна практика, която е безпротиворечива: „Въпрос на желание да си защитаваш правата. Когато в началото започнахме с някои от организаторите не беше сигурно, но съветвах своите клиенти, че тези такси се събират незаконосъобразно и те имат право да поискат тяхното връщане“.

Сумите, които НАП връща, са 25 000 лева за игрални зали с петгодишните лицензи, по 100 000 лева за игрални зали с лицензи с продължителност 10 години и по 100 000 лева за казина.

Вноската за социално отговорно поведение

Другото, което е постигнато с усилията на СОХИДБ, е във връзка с вноската по чл. 10а ЗХ за социално отговорно поведение. Вноската е дължима в срок до 30 март всяка година. Има организатори, които са забавили внасянето и неволно. Законът предвижда, че заради това лиценз може да бъде отнеман за 3 или 6 месеца.

„Това е абсурдно, по наше запитване към приходната агенция имаме становище на изпълнителния директор на НАП, че в тези случаи няма да се налагат принудителни административни мерки за временно отнемане на лиценза“,  заяви адвокат Кирил Груйчев.

Стартира регистрацията за BEGE EXPO 2022
ПРОЧЕТИ


ОЩЕ НОВИНИ

image

Покериграчът Стоян Обрешков пред BetNews за професията, успехите и щастието като начин на живот

Професионалният покер играч Стоян Обрешков в откровено интервю за BetNews: – Мисля, че доста добре ме описват думите – professional risk taker – Турнирът, който ще бележи кариерата ми като върхово постижение, все още предстои – В покера, ако не си изцяло отдаден, успехите, които ще пожънеш, ще са средна работа, както и парите, които […]

image

Борис Колев и Фахредин Мустафов с шампионски титли в Кипър

През последните години Кипър се превърна в една от любимите покер дестинации за родните играчи. От 1-ви до 12-ти май там се проведе фестивалът Merit Mediterranean Poker Party, където българското участие бе отново отлично. Борис Колев стана шампион на $2,000+200 No Limit Hold’em – EAPT Grand Final (Event #3), където участие взеха 1565 играчи и […]

image

Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите. От сайта на Държавния вестник става ясно, че законът ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника. Миналата седмица държавният глава заяви пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените […]