Избор на редактора

Букмейкърите познаха 78% от носителите на награда „Оскар“ за 2023 г.

от BetNews

13.03.2023Българинът Христо Грозев спечели златна статуетка с документалния филм „Навални“

Букмейкърите познаха 78% от тазгодишните носители на „Оскар“. Отличията на Американската филмова академия бяха раздадени тази нощ в „Долби тиатър“. Сред лауреатите през 2023 г. е и българският журналист Христо Грозев. Той се качи на сцената на Оскарите заедно с екипа на документалния филм „Навални“ и съпругата на Алексей Навални.

„Ние дължим толкова много на Христо Грозев, нашият българин. Христо, ти рискува всичко да разкажеш тази история“, каза режисьорът  на лентата Даниел Роър.

Наградата в категорията за най-добър документален филм бе позната правилно от сайтовете за залози, които дадоха най-нисък коефициент (и с това – най-голям шанс за триумф) именно на „Навални“.

Въпреки скептицизма на филмови експерти отвъд Океана, букмейкърите направиха правилна прогноза и за победата на Брендън Фрейзър („Китът“) в категорията за най-добър актьор в главна роля. Сред дамите, изпълнили главни роли във филмови заглавия, спечели Мишел Йео („Всичко навсякъде наведнъж“). Тя не беше първият избор на букмейкърите, които преди седмици заложиха на Кейт Бланшет. След триумфа на „Всичко навсякъде наведнъж“ на различни други филмови награди обаче коефициентите постепенно се измениха в полза на Йео. „Всичко навсякъде наведнъж“ спечели и топ отличието на вечерта – „Оскар“ за най-добър филм, каквато отново бе прогнозата на сайтовете за залози.

Единствено в пет от 23 категории букмейкърите не успяха да познаят предварително лауреата на 95-ата церемония по връчването на статуетките на Американската филмова академия. За актриса в поддържаща роля те дадоха преднина на Анджела Басет, но наградата отиде при Джейми Лий Къртис („Всичко навсякъде наведнъж). Двата приза за костюми и грим и прически също бяха сред непознатите. Според коефициентите, и в двете категории трябваше да доминира „Елвис“. Въпреки това, наградите отидоха при съответно „Черната пантера: Уаканда завинаги“ и „Китът“.

Призовете за оригинален саундтрак и дизайн на продукция букмейкърите „присъдиха“ на „Вавилон“. Членовете на Академията обаче връчиха статуетките на екипа на „На Западния фронт нищо ново“.ОЩЕ НОВИНИ