eSports

Esports: Какво трябва да знаем преди да започнем

от Стелиан Димитров

09.09.2021Видеоигрите не като развлечение за загуба на време, а като възможност за кариера

Мога ли да изкарвам пари, докато играя на любимите си игри и какви са възможностите пред мен за развитие в сектора? Този въпрос е преминавал вероятно през ума на всеки професионален играч преди началото на кариерата му.

Esports или електронните спортове (както никой от сферата не ги нарича) превръща всеобщо хоби в професия, като все по-успешно опровергава разбирането, че видеоигрите са само за загуба на време, водят до пристрастяване и т.н. Нещо повече, голяма част от участниците в турнирите могат да се похвалят с добри приходи. А в топ 10 на най-успешните играчи в целия свят попада и българин – Иван Иванов, по-известен в средите като MinD_ContRoL.

Терминът всъщност описва света на организираните състезания по видеоигри. Сред най-популярните заглавия, които попадат в обхвата на Esports, са: Fortnite, League of Legends, Counter-Strike, Call of Duty, Overwatch и др. Най-често това са игрите, които забавляват всеки ентусиаст на темата и у дома.

Това, с което организираните състезания се различават е именно планирането, съставянето на отбори и лиги. Надпреварите са напълно достъпни за широката публика, като традиционно милиони фенове от целия свят присъстват на събития на живо или пък гледат преки излъчвания по телевизията или интернет. Социалната мрежа Twitch, например, спомага много за набирането на фенбаза за всеки състезател от света на Esports.

Според данни на Британската Esports асоциация, миналата година първенствата са проследени от над 220 милиона души от целия свят.

До 2023 г. публиката на игрите се очаква да се увеличи със 75 млн. ентусиасти

Въпреки че мнозина свързват „цъкането“ със застояването на едно място, състезателите най-често са третирани като спортисти. Те се включват в отбори, участват в различни надпревари, които носят съответните наградни фондове и разпределят парите помежду си. Сред най-скъпите турнири е този на Dota 2 International, който през 2019 г. е дал 30 млн. долара на печелившите. Само през миналата година пък различни спонсори са инвестирали 623,9 милиона долара в отборите, а сумата се очаква да продължава да се увеличава.

След като доказахме, че Esports предоставя възможности за успешно финансово и занимателно кариерно развитие, е време да уточним, че цялата индустрия се развива доста бързо, а далеч не всички, замесени в нея, са специалисти на тема видеоигри. Сред хората, които се търсят още са треньори, водещи на състезанията, пиари, мениджъри, съдии, агенти, адвокати и мн. др. Това означава, че Esports всъщност привлича вниманието далеч не само на любителите на видеоигри. С приходи в размер на 1,1 млрд. долара само за миналата година, индустрията ще става все по-привлекателна за хора с разнородни интереси и професии.ОЩЕ НОВИНИ

image

Покериграчът Стоян Обрешков пред BetNews за професията, успехите и щастието като начин на живот

Професионалният покер играч Стоян Обрешков в откровено интервю за BetNews: – Мисля, че доста добре ме описват думите – professional risk taker – Турнирът, който ще бележи кариерата ми като върхово постижение, все още предстои – В покера, ако не си изцяло отдаден, успехите, които ще пожънеш, ще са средна работа, както и парите, които […]

image

Борис Колев и Фахредин Мустафов с шампионски титли в Кипър

През последните години Кипър се превърна в една от любимите покер дестинации за родните играчи. От 1-ви до 12-ти май там се проведе фестивалът Merit Mediterranean Poker Party, където българското участие бе отново отлично. Борис Колев стана шампион на $2,000+200 No Limit Hold’em – EAPT Grand Final (Event #3), където участие взеха 1565 играчи и […]

image

Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите. От сайта на Държавния вестник става ясно, че законът ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника. Миналата седмица държавният глава заяви пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените […]