Геймблинг

Фарьорските острови – спечелени на покер от краля на Дания през 1814 година

от Жана Софрониева

18.02.2024Фарьорските острови в момента са автономна област в кралство Дания. Те са разположени между Норвегия и Исландия. В превод името означава „овчи острови“. Гербът на островите е с нарисуван овен, който най-точно символизира наименованието им. Националното знаме е бяло с кръст в червено и синьо. Това е знак за принадлежността на държавата към другите скандинавски страни.

Интересното е, че Фарьорските острови са спечелени на покер през 1814 г., когато кралят на Дания играе с краля на Норвегия. Предполага се, че и двамата са пийнали повечко чашки вино тогава и норвежецът заложил островите. Късметът обаче изневерил на краля на Норвегия и той загубил. Оттогава Фарьорските острови са станали част от територията на Дания.

Но островите практически са независима държава, въпреки националния флаг и печалбата на покер в полза на Дания. Местната власт на Фарьорските острови самостоятелно решава всички въпроси, но няма думата относно външната политика и отбраната. Макар островите да са част от Дания, те не влизат в Европейския съюз, както и Гренландия.

На Фарьорските острови официално се говорят два езика – датски и фарьорски, като последният е близък до исландския език. Населението там наброява около 50 000 души, като в Европа само жителите на тези острови убиват делфини. Това е специален ритуал за еманципация при тях. Островите са административно разделени на 34 общини, като в тях има 120 градове и села. Има и 6 административни области.

Ако отидете на почивка на Фарьорските острови, може да използвате туристическите маршрути и да си направите поход, може да отидете на риболов, да се насладите на уникалните гледки на величествени водопади, да карате каяк или сърф, да наблюдавате птици в морските скали на село Вестмана, което се намира в западната част на остров Стримой.

Това село служи като отправна точка за обиколка на вертикалните морските скали, които са високи над 600 мм. Там може да се разходите с лодка и да посетите също пещерите в района. Много е интересно да се види как всяко лято птиците гнездят по тези места.

Фарьорските острови могат да бъдат добра дестинация за пътешествие за хора с различни интереси. Това място има интересна история, живописна природа, богат растителен и животински свят.ОЩЕ НОВИНИ

image

Зеленски забрани онлайн залаганията за войниците на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски подписа декрет, който забранява онлайн залаганията за всички военнослужещи от Военните сили на Украйна (ВСУ), съобщава KyivIndependent. Предложението за забраната идва от Съвета за национална сигурност и отбрана, който настоява за засилване на контрола над игралната индустрия в намиращата се в интензивна военна обстановка държава. Освен тоталната забрана, отнасяща се до […]

image

Баялцалиев пред BetNews: Промените във футбола трябва да се видят незабавно  

Детелин Баялцалиев е бивш футболен съдия. Като асистент рефер е ръководил повече от 550 мача в България и чужбина. С него разговаряхме за промените в българския футбол, които се надяваме да предстоят, както и за проблемите на съдийството у нас. Изборът за президент на БФС „Някои знаеха, че нямат шансове, но се явиха на изборите. […]

image

Молдова позволи рекламата на хазарт, за да подпомогне спорта

Република Молдова ще промени закона за забрана на рекламата на хазарт, който е в сила от няколко години. Това е съобщил министърът на образованието и изследванията Дан Перчун по време на среща с представители на спортните федерации в страната, пише Noi.md. За уверението, дадено от министъра, разказва президентът на молдовската футболна федерация Йон Поалелунджи. „Това, […]