Избор на редактора

Как да разберете, че сте хазартно зависими и към кого да се обърнете за помощ

от Жана Софрониева

09.06.2023Много хора се занимават с хазарт по един или друг начин. Те имат разнообразни причини, за да го правят, но това може да се промени с течение на времето. Може би, от съображение за сигурност, би било добре да се замислите какво ви мотивира да играете, дали това се е превърнало в навик и в нещо, което повече ви пречи, вместо да ви забавлява.

Ако разберете, че това е така и че сте пристрастени към хазарта, трябва да потърсите помощ от професионалист. Има специализирани центрове за помощ и лечение, които могат да бъдат полезни за отказване от вредния навик.

Къде да получите професионална помощ при хазартна зависимост?

За да получите професионална помощ и подкрепа в опита си да се откажете от хазарта и да минимизирате последствията от него, може да се обърнете към „Национална информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта“ („Bulgarian National Drugs, Alcohol and Gambling Helpline)“, ако се намирате в България. Те помагат онлайн, като предоставят услугата и на английски, и на български език.

Ако се намирате във Варна, може да се обърнете към „Ренесанс-Интер“ („Renaissance-Inter“). Там има лични консултации, които могат да бъдат на български, английски, руски и немски език.

Друга българска организация, която помага при проблеми с хазарта, това е „Асоциация Солидарност“ в столицата. Те предлагат лични консултации на български език. Същото се отнася и за „Център ЖИВА“ („Center Zhiva“), както и за „Билани“, които се намират в Клисура.

Център „Свобода“ се намира в град Добрич и предлага лични консултации на английски, български и руски език.

Международна онлайн помощ на множество езици предлагат „Gambling Therapy“, които се намират в Обединено кралство.

„Jugadores Anonimos“ пък се намират в Буенос Айрес, Аржентина. Те предлагат и лични, и онлайн международни консултации на испански език. Могат също да предоставят списък с други организации, които могат да са от полза.

В Чехия има организация на име „Anonymní gambleři“ – в Прага и в Бърно. Тя предлага всякакъв тип консултации на чешки език и също може да предложи списък с организации.

Националната телефонна линия за помощ при хазарт предлага поверителни съвети, подкрепа и информация при проблеми с хазарта. Можете да разговаряте със съветник безплатно 24 часа в денонощието, 365 дни в годината по телефона или в чата на живо. Има и Национална клиника за лечение на проблеми с хазарта – в случай, че проблемът се е задълбочил и телефонен разговор няма да успее да помогне напълно.

„Northern Gambling Service на NHS“ (известна още като Northern Gambling Clinic) предоставя специализирана терапия и възстановяване на хора, засегнати от хазартна зависимост.

Ако имате проблеми и с управлението на парите си, можете да се обърнете към следните организации:

„MoneyHelper“ – независима служба, която помага на хората да управляват парите си.

„Debt Advice Foundation“ – благотворителна организация за консултации по въпросите за дълговете. Тя предлага безплатна, поверителна подкрепа и съвети на всички, които не могат сами да се справят с дълговете си.

Debt Support Trust – друга благотворителна организация, която предлага консултации с обучени, приятелски настроени съветници по въпросите за дълговете. Те са готови да ви консултират при взимането на правилни решения относно дългове.

National Debt Line – също предоставят безплатни поверителни съвети за справяне с проблеми с дълговете.

StepChange Debt Charity – консултантска организация по въпросите на дълга, която предлага безплатна помощ по въпросите за дълговете. На разположение са онлайн денонощно.

При проблеми с хазарта може да потърсите консултантския указател, който предоставя мрежа за подкрепа, като дава възможност на изпадналите в затруднение да намерят подходящ за техните нужди консултант.

Друга възможност за помощ е „Samaritans“ – денонощна услуга, предоставяща поверителна емоционална подкрепа за хора, които изпитват чувство на страдание или отчаяние, включително такива, които могат да доведат до самоубийство.

Как да разберете, че имате проблеми с хазарта?

Първо помислете защо играете хазарт и какви са вашите мотиви. Внимавайте, ако има промени в мотивите ви. Хазартът не трябва да се използва за опит за подобряване на личния финансов статус.

Ако основната ви мотивация да играете хазарт е да бягате от дългове или ако използвате хазарта, за да спечелите пари бързо, тогава говорете с финансов съветник, за да ви помогне при проблеми с парите.

Какви други мерки да вземете?

Следете колко често играете хазарт и контролирайте хазартната си дейност. Ако играете онлайн, уебсайтовете, които използвате трябва да предоставят достъп до активността на профила ви, което означава, че ще можете да видите следните неща:

  • кога сте залагали;
  • колко пари сте похарчили по време на една хазартна сесия;
  • колко често влизате в системата;
  • колко време прекарвате в сайта.

Наличието на тази информация ще ви позволи да упражнявате контрол върху хазартната игра и да вземате решения въз основа на скорошната си активност. Ще можете да вземате информирани решения и да си поставяте ограничения.

Ако хазартната ви активност се увеличава, помислете защо играете хазарт. Въведете лимит на разходите си, особено ако забележите, че харчите повече пари за хазарт от обикновено. Трябва да имате ограничения, които да контролират размера на разходите ви. Много сайтове и приложения за хазарт имат функция, чрез която поставяте лимит на сметката си, за да сте сигурни, че няма да надхвърлите определена сума. Можете също така да определите лимит за това колко да похарчите на игралните автомати в наземните игрални зали и в казина.

Дайте си почивка от хазарта

Добре е да прекъсвате хазартната дейност от време на време, за да си починете, за да може да проследите по-добре колко харчите, за да запазите ясно съзнание, за да не се претоварвате и за да се уверите, че не ставате зависими.ОЩЕ НОВИНИ

image

Хазартни анимета забавляват с мисловни игри и стратегии

Кои са десетте най-известни рисувани филми за залагания? Високи залози, интригуващи мисловни игри, неочаквани стратегии и креативност – това са само част от вълнуващите елементи на така наречените „хазартни анимета“. През последните години те добиват особена популярност. „Аниме“ е термин, който традиционно обозначава създадените в Япония нарисувани анимационни филми и сериали. Съществуват много жанрове аниме […]

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]