Новини

Какви промени приеха депутатите за тотото

от BetNews

25.07.2022


Снимка


Тотопунктовете няма да надвишават 4000. Пунктовете могат да бъдат разполагани в железопътни гари, автогари, спирки на градски и междуградски транспорт, пазари, базари, тържища и други търговски обекти и върху прилежащите им площи, които са публична държавна или общинска собственост.

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за хазарта, които бяха внесени от депутати от “Има такъв народ”, да отпадне забраната държавното дружество Български спортен тотолизатор (БСТ) да разпространява игрите си чрез външни лица. В Закона за хазарта е планирано тази забрана, въведена още преди две години, на практика да влезе в сила на 8 август.

Така държавното дружество щеше да е принудено да използва единствено своите пунктове, които са около 1500.

Обектите могат да бъдат разкривани в съсобствени търговски обекти, без да е необходимо нотариално заверено писмено съгласие на всички техни съсобственици, в случай че те не са част от жилищни сгради или са обекти, в които осъществяват дейност платежни институции, записаха депутатите.

Разширяването на портфолиото ще доведе до повече средства за физическото възпитание, спорта и културата, както и за поддържане, ремонт или изграждане на нови спортни съоръжения в държавните и общинските училища, посочват в мотивите си вносителите . Според тях промяната ще доведе и до оптимизиране на финансовите резултати и на самото държавно предприятие.

От БСТ и спортното министерство спешно настояха за промяна, защото в противен случай над 1000 тотопункта в страната трябвало да бъдат закрити. БСТ има само 600 свои пункта със свой персонал.

От тях не повече от 65% може да бъдат на външни лица, сключили договор за разпространение от името на БСТ. За да не бъде превзет този пазар от един единствен играч, бе гласувано още не повече от 15% от външните тотопунктове да са на едно лице или свързани с него лица.

Депутатите гласуваха и друга поправка в Закона за хазарта.

Те премахнаха изискване от следващата година и в пунктовете на спортния тотализатор да се искат лични документи на посетителите, за да се провери дали не фигурират в регистъра на уязвимите лица – тези с хазартна зависимост. В момента такова задължение имат само казината и игралните зали.

Предвижда се разширяване обхвата на хазартните игри, организирани от тотализатора, като към тях се включат и игри със залагания върху събития и със залагания, свързани с познаване на факти.

 ОЩЕ НОВИНИ

image

Покериграчът Стоян Обрешков пред BetNews за професията, успехите и щастието като начин на живот

Професионалният покер играч Стоян Обрешков в откровено интервю за BetNews: – Мисля, че доста добре ме описват думите – professional risk taker – Турнирът, който ще бележи кариерата ми като върхово постижение, все още предстои – В покера, ако не си изцяло отдаден, успехите, които ще пожънеш, ще са средна работа, както и парите, които […]

image

Борис Колев и Фахредин Мустафов с шампионски титли в Кипър

През последните години Кипър се превърна в една от любимите покер дестинации за родните играчи. От 1-ви до 12-ти май там се проведе фестивалът Merit Mediterranean Poker Party, където българското участие бе отново отлично. Борис Колев стана шампион на $2,000+200 No Limit Hold’em – EAPT Grand Final (Event #3), където участие взеха 1565 играчи и […]

image

Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите. От сайта на Държавния вестник става ясно, че законът ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника. Миналата седмица държавният глава заяви пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените […]