Новини

Какво се случва с Българския спортен тотализатор

от Диян Костадинов

16.01.2022Започват промени в управлението и проверки на дейността на държавното дружество

В четвъртък на специален брифинг министърът на спорта Радостин Василев обяви, че освобождава изпълнителния директор и ръководството на Българския спортен тотализатор считано от 17 януари. Като причина за това той се обоснова с думите: “По първи мои анализи има изключително тежки проблеми в БСТ. В последните шест години четири са на загуба. Ще преминем към ново ръководство на БСТ.”

Интересно е, че това се случва в момент когато тотализатора е с ръст на печалбата в две поредни години. Само преди месец изпълнителният директор Любомир Петров отчете, че изминалата 2021 година е била много успешна за дружеството, като печалбата е нарастнала на 11 милиона лева и сподели какви са очакванията му за 2022. Той се е надявал на промяна в Закона за хазарта, за да бъде разрешено да се продават лотарийни талони и извън ТОТО пунктовете. За сравнение в момента дружеството е с 1500 обекта и оборот от около 300 млн. лева, а преди 2 години Националната лотария е била с около 15-20 хиляди точки за продаване и са генерирали около 1,5 милиарда лева оборот.

Друго важно перо в плановете на тотализатора за 2022 е включването му към играта “Евроджакпот”. Очаква се тя да се разшири тази година с държавите България, Румъния и Гърция. В играта се участва с 2 евро, а джакпотът достига 99 млн. евро.

Какво се случваше в Българския спортен тотализатор през последните години

От 2014 до 2019 държавният оператор неизменно е отчитал загуби. За 2014 г. тя е 3,6 млн. лв. Ето по-пълна картина за 2016 г. Дружеството е с приходи от 151 млн. лв. и разходи 112 млн. След облагането на данъците и отчисленията към Министерството на младежта и спорта (24,5 млн. лв.) обаче, крайният резултат за годината е загуба за 7,8 млн. лв.

През следващата 2017 г. загубата нараства. Тотализатора е с приходи за 152,8 млн. лв. и разходи от 117,3 млн. лв. След данъците и отчисленията към министерството, загубата вече е 10,7 млн. лв. Следващата година има лек ръст. През 2018 приходите нарастват на 161,7 млн. лв., а разходите са за 123 млн. лв. Крайният резултат след облагането на данъци и отчисленията към Министерството на младежта и спорта (25,4 млн. лв.) е отново загуба. Този път тя е 10,2 млн. лв.

През 2019 общите приходи са по-високи – 176,2 млн. лв., а разходите около 155 млн.лв. Приходът от хазартни игри е 168,7 млн. лв., а изплатените печалби 89 млн. лв. Отчисленията за Министерството на младежта и спорта са за 27.5 млн. лв., а крайният резултат за годината след облагането с данъци е загуба от 7,1 млн. лв.

Следващата година обаче бе преломна. През 2020 след промени в Закона за хазарта Българския спортен тотализатор стана монополист на лотарийните игри в държавата. Частните “Национална лотария” и “Лотария България” преустановиха дейността си, а лицензите им бяха отнети. Съвсем логично през тази година оборотите на тотализатора реализираха сериозен ръст и за пръв път от години дружеството излезе на печалба. Приходите за БСТ са 251,8 млн. лв., а разходите 213 млн. лв. Към Министерството на младежта и спорта са начислени 31 млн. лв., а крайният резултат е печалба от 7,5 млн. лв.

Ръстът на постъпленията от хазартни игри спрямо предходната година са както следва: числови лотарийни игри от 132,5 млн. лв. на 154,7 млн. лв., а моментните игри от 36,2 млн. лв на 90 млн. лв. Изплатени са печалби за повече от 128 млн.лв.

През 2020 г. излезе и първият одит на БСТ от Сметната палата. В него бяха разкрити доста нарушения, в това число неизгодни рекламни договори и обществени поръчки, включително с конкурентни фирми. Налице е и стопяване на капитала на дружеството. През 2021 г. служебният министър на спорта Андрей Кузманов също оповести смущаващи данни от проверките, като например процедури за обществени поръчки още от 2011, печелени от една и съща фирма – “Декарт” ООД, свързана с хазартният бос Васил Божков. След разпореждане от МС от 4 юни 2021, БСТ започва да използва автономен софтуер и отношенията по договора с Декарт са прекратени.

Състояние на дружеството

Любомир Петров                                                                                 Снимка: скрийншот 24varna

В началото на 2020 ръководството на Български спортен тотализатор бе сменено от министърът на спорта Красен Кралев и по инициатива на бившият финансов министър Владислав Горанов. За изпълнителен директор бе назначен Любомир Петров. Смененият от поста Дамян Дамянов остана в тотализатора като консултант.

Както вече посочихме, от същата тази година Българския спортен тотализатор стана монополист за числовите и лотарийни игри в държавата. Логично това доведе до ръст на финансовите резултати за дружеството и за пръв път от години то излезе на печалба. За 2020 г. тя е в размер на 7,5 млн. лв. През следващата 2021 печалбата нараства на около 11 млн. лв., а собственият капитал на тотализатора е вече увеличен на 60 млн. лв.

Дали обаче това е достатъчно за държавно дружество, което е монополист в даден сектор от пазара!? Радостин Василев смята, че БСТ не се управлява добре и предприема промени. Според подписаното четиристранно споразумение за управление между ПП, БСП, ИТН и ДБ предстои “анализ на ефекта от одържавяването на лотариите и спортния тотализатор”.

Министър председателят Кирил Петков обяви във фейсбук профилът си, че подкрепя действията на спортния министър. В понеделник предстои да видим имената на новото ръководство на Българския спортен тотализатор и идеите за развитието му.ОЩЕ НОВИНИ

image

Фарьорските острови – спечелени на покер от краля на Дания през 1814 година

Фарьорските острови в момента са автономна област в кралство Дания. Те са разположени между Норвегия и Исландия. В превод името означава „овчи острови“. Гербът на островите е с нарисуван овен, който най-точно символизира наименованието им. Националното знаме е бяло с кръст в червено и синьо. Това е знак за принадлежността на държавата към другите скандинавски […]

image

Машините на GeWeTe не се плашат от еврото

Иновативни системи за боравене с пари в брой, подходящи за всички при управление на игрални зали и казина. Така с едно изречение може да опишем машините на немската компания GeWeTe, които през последните 30 години се доказаха като висококачествени, сигурни и надеждни решения при обработката на пари. Още повече на прага на предизвикателството за хазартните […]

image

Диян Станев е шампион на SPT High Stakes Edition

Диян Станев стана шампион в главното събитие на Smart Poker Tour – High Stakes Edition, след като направи сделка с Мартин Цанков. Така двамата спечелиха по 69 500 лв., а титлата бе за Станев. На трето място с награда от 36 000 лв. се класира Валери Савов, а четвърти с 26 000 лв. е Костадин […]