Геймблинг

Колко фиша трябват за печалба – британски математици изчислиха

от BetNews

09.08.2023Математици от Университета в Манчестър отговориха на въпроса колко фиша трябва да пуснете минимално, за да си гарантирате печалба в Националната лотария на Великобритания.

Фокусирайки се върху водещата игра на Националната лотария „Лото“, в която се теглят шест случайни числа от 1 до 59, д-р Дейвид Стюарт и д-р Дейвид Кушинг установиха, че 27 е най-малкият възможен брой на фишовете, необходими за гарантиране на печалба, макар и без гаранция за финансова изгода от нея.

Те описват решението с помощта на математическа система, наречена крайна геометрия, която се концентрира около триъгълна структура, наречена равнина на Фано.

Всяка точка от структурата е начертана с двойки числа и е свързана с линии, като всяка линия генерира набор от шест числа, което се равнява на един билет, предава БТА.

Джакпотът в лотарията „Мега милиони“ нарасна до $1,55 милиарда долара
ПРОЧЕТИ

Необходими са три равнини на Фано и два триъгълника, за да се обхванат всички 59 числа, като се генерират 27 набора от фишове.

Попълването на фишове по този начин гарантира, че независимо от това кое от 45 057 474 възможни тегления се случи, поне един от фишовете ще има минимум две познати числа (те гарантират минималната печалба в „Лото“ – безплатен билет за следващото теглене, бел. ред.).

От всяко теглене на шест числа две трябва да се появят в една от петте геометрични структури, което гарантира, че те ще се появят поне в един билет.

Д-р Стюарт и д-р Кушинг казват обаче, че основното, което работата им демонстрира, е, че постигането на този резултат с 26 билета е невъзможно – получава се само при минимум 27 фиша.

Д-р Дейвид Стюарт, преподавател по Чиста математика в Университета на Манчестър, обясни: “В основата стои проблемът, който идва от факта, че на 26 фиша има само 156 възможни позиции за попълване. Това означава, че много числа не могат да се появят много пъти.

В крайна сметка виждате, че ще можете да намерите шест числа, които не се появяват на нито един билет заедно. На теория в крайна сметка доказваме съществуването на независимо множество с размер шест.”

Въпреки че системата гарантира печалба, изследователите казват, че шансовете за реализиране на финансова изгода са много малко вероятни и не трябва да се използват като повод за игра на хазарт. 27-те лотарийни фиша ще ви струват 54 британски лири.

А Питър Роулет, математик от уебсайта „Апериодикъл“, е доказал, че в почти 99% от случаите няма да си върнете тези пари.

При изпробването на живо на теорията при тегленето на лотарията на 1 юли 2023 г. изследователите са познали само по две числа с три от фишовете, като наградата е била три безплатни билета за следващото теглене. От тях те не спечелили нищо.

За да играете „Лото“, попълвате 6 числа от 1 до 59 или купувате готов фиш. За джакпота трябва да уцелите всичките 6 числа. Шансът за това е приблизително 1:45 млн. според сайта на лотарията.

Ако има повече от един участник, познал числата, наградата се разделя поравно между всички печеливши. Минималните джакпоти се оценяват на 2 милиона паунда в сряда и 4 милиона паунда в събота.

Тегленията се провеждат в сряда и събота вечер по лондонско време. За 2 познати числа (шанс 1:10) печелите безплатен нов фиш, за 3 познати числа печалбата е около 50 паунда, за 4 – 100 паунда, 5 – 1000 паунда, за 5 + допълнително число – към 50 000 паунда.

За да бъде изживяването от хазартните игри приятно и вълнуващо, играчите трябва запазват контрол над ситуацията и да залагат отговорно. BetNews ви съветва да залагате разумно!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК за още интересни новини от развлекателния сектор.ОЩЕ НОВИНИ

image

Покериграчът Стоян Обрешков пред BetNews за професията, успехите и щастието като начин на живот

Професионалният покер играч Стоян Обрешков в откровено интервю за BetNews: – Мисля, че доста добре ме описват думите – professional risk taker – Турнирът, който ще бележи кариерата ми като върхово постижение, все още предстои – В покера, ако не си изцяло отдаден, успехите, които ще пожънеш, ще са средна работа, както и парите, които […]

image

Борис Колев и Фахредин Мустафов с шампионски титли в Кипър

През последните години Кипър се превърна в една от любимите покер дестинации за родните играчи. От 1-ви до 12-ти май там се проведе фестивалът Merit Mediterranean Poker Party, където българското участие бе отново отлично. Борис Колев стана шампион на $2,000+200 No Limit Hold’em – EAPT Grand Final (Event #3), където участие взеха 1565 играчи и […]

image

Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите. От сайта на Държавния вестник става ясно, че законът ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника. Миналата седмица държавният глава заяви пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените […]