Избор на редактора

Математикът, който победи рулетката

от BetNews

12.04.2023



Рулетката често се счита за игра на късмет, но има хора, които вярват, че може да бъде победена. Нико Тоса, математик от Хърватия, е един от тези хора. Той пътува по цял свят, като често се дегизира, за да победи рулетката, пише Bloomberg.

Тоса е толкова добър в побеждаването на играта, че лондонската полиция започна пълномащабно разследване срещу него през 2004 г. Полицията смята, че Тоса използва устройство за измама, но той твърди, че успява да побеждава без такова.

Според хърватина, за да се победи рулетката, единственото условие е колелото да е идеално кръгло. “На едно перфектно колело топката винаги ще пада случайно. Но с времето колелата развиват недостатъци, които се превръщат в шарки. Колело, което е дори леко наклонено, може да развие зона на падане. Когато наклонът принуди топката да се изкачи по наклон, топката се забавя и пада от външния ръб на едно и също място при почти всяко завъртане”, обяснява Тоса.

“Зоната на падане е ахилесовата пета на рулетката”, продължава той. “Тази предсказуемост ми позволява да изчисля без помощта на компютър кое е числото, което може да се падне”.

За да види знаци на износване, Тоса трябва добре да огледа колелото. Ако формата му не е идеално кръгла, той не може да използва метода.

Хърватският математик Нико Тоса е само един от многото лица, които се опитват да победят рулетката и да открият начин за гарантирана печалба. Независимо от това, дали успеят или не, важното е да се помни, че игрите на късмет винаги са с риск и могат да доведат до финансови загуби.

В крайна сметка, хазартът може да бъде забавен начин за прекарване на времето, но е важно да се играе отговорно и с умереност.



ОЩЕ НОВИНИ

image

Покериграчът Стоян Обрешков пред BetNews за професията, успехите и щастието като начин на живот

Професионалният покер играч Стоян Обрешков в откровено интервю за BetNews: – Мисля, че доста добре ме описват думите – professional risk taker – Турнирът, който ще бележи кариерата ми като върхово постижение, все още предстои – В покера, ако не си изцяло отдаден, успехите, които ще пожънеш, ще са средна работа, както и парите, които […]

image

Борис Колев и Фахредин Мустафов с шампионски титли в Кипър

През последните години Кипър се превърна в една от любимите покер дестинации за родните играчи. От 1-ви до 12-ти май там се проведе фестивалът Merit Mediterranean Poker Party, където българското участие бе отново отлично. Борис Колев стана шампион на $2,000+200 No Limit Hold’em – EAPT Grand Final (Event #3), където участие взеха 1565 играчи и […]

image

Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите. От сайта на Държавния вестник става ясно, че законът ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника. Миналата седмица държавният глава заяви пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените […]