Избор на редактора

Мегасделка: Нов гигант в игралния сектор на хоризонта в Европа

от BetNews

26.01.2024


Снимка - shutterstock.com


Френската лотарийна и хазартна компания La Française des Jeux (FDJ) е подала оферта да придобие Kindred Group за 2,45 милиарда евро. Това съобщи първо Wall Street Journal, а по-късно представители на Kindred потвърдиха информацията на изданието.

Мегасделката

Сумата, която френската компания предлага за придобиването, е с 24,4 на сто по-висока от цената на акциите на Kindred при затварянето на търговията на 19 януари – последният ден преди офертата да излезе наяве.

Kindred „единодушно“ препоръчва на акционерите да приемат офертата, съобщава сайтът igamingbusiness.com. Периодът на приемане трябва да започне около 20 февруари и да изтече на 19 ноември. Петима ключови акционери в Kindred, които колективно държат 27,9% от всички акции, са се ангажирали неотменимо да подкрепят офертата. Има обаче още множество условия за осъществяване на придобиването, сред които са и регулаторните одобрения.

„Радвам се от обявяването на сделката между FDJ и Kindred, създавайки водещ европейски оператор на хазартни игри с финансови и стратегически възможности за по-нататъшно разширяване на глобалния си отпечатък“, каза Нилс Анден, главен изпълнителен директор на Kindred.

FDJ щe бъдe втopaтa нaй-гoлямa ĸoмпaния в eвpoпeйcĸия игpaлeн ceĸтop

Aĸo ce cтигнe дo cдeлĸa, FDJ щe бъдe втopaтa нaй-гoлямa ĸoмпaния в eвpoпeйcĸия игpaлeн ceĸтop. Представители на La Française des Jeux обясняват, че придобиването ще доведе до по-силен ръст на приходите и печалбите, като покупката ще създаде стойност за собствените им акционери. От FDJ казват още, че се очаква сделката да доведе до повече от 10% увеличение на дивидента на акция. Това ще започне от финансовата 2025 г. и ще бъде изплатено през 2026 г.

„Като се имат предвид съответните им истории, стратегически силни страни и основни ценности, FDJ и Kindred са силно допълващи се. Комбинацията ще доведе до по-силно стратегическо позициониране и създаване на значителна стойност в полза на нашите акционери и по-широки заинтересовани страни“, смята изпълнителният директор на FDJ Стефани Палес.

Както и при Kindred, бордът на френската компания също подкрепя предложеното придобиване.

Предложението за сделката идва, след като Kindred за първи път обяви възможна продажба в средата на 2022 г. През пролетта на 2023 г. дългогодишният главен изпълнителен директор Хенрик Тярнстрьом напусна групата заедно с голяма част от екипа си. В момента бизнесът се ръководи от временен старши екип, ръководен от главния изпълнителен директор Нилс Анден.

Освен това операторът се оттегля от северноамериканския пазар, като се стреми да излезе до второто тримесечие на 2024 г., за да пренасочи финансовите и технологични ресурси към ключови пазари. Това беше обявено заедно с вълна от съкращения, с до 300 работни места.

FDJ увеличава усилията си за разширяване

Паралелно с това, потенциалният нов собственик на Kindred, FDJ, наскоро започна да увеличава усилията си за разширяване, дигитализиране на основния си бизнес за лотарии и спортни залагания.

Сега FDJ управлява Ирландската национална лотария след сделката с PLI, която приключи в края на 2023 г. Това последва придобиването на оператора за залагания на конни надбягвания ZeTurf за 175 милиона евро.

Френският лотариен монополист отчете приходи от 1,88 милиарда евро за първите девет месеца на 2023 г., като приносът на спортните залагания и игрите нарасна с 9,3% до 360 милиона евро.ОЩЕ НОВИНИ

image

Суперкомпютърът на Opta “определи” шампиона на Евро 2024

Финалът на Шампионската лига вече е в историята, но феновете не трябва да чакат дълго за следващото си футболно приключение, което ще е продължително и интересно. Цялото внимание на футболния свят вече е насочен към Евро 2024. Тазгодишният турнир, 17-и в историята, ще се проведе от 14 юни до 14 юли в Германия с 24 […]

image

Ще има ли европейски регламент за забрана на рекламата за хазарт

Вероятно ще има известни затруднения, дори сериозни с рекламните бюджети на медиите, след като само за няколко дни предишният парламент успя да забрани хазартната реклама в медиите. Това прогнозира по БНР Соня Момчилова, член на Съвета за електронни медии и бивш председател на медийния регулатор. „Няма как в дълбочина да прогнозираме какво би се случило след […]

image

Европейската седмица за по-безопасен хазарт ще се състои от 18 до 24 ноември

Европейската седмица за по-безопасен хазарт ще е от 18 до 24 ноември. Това съобщи Европейската асоциация за игри и залагания (EGBA). Събитието е посветено на честването и насърчаването на отговорния хазарт. С него асоциацията отправя призив към компании в индустрията да демонстрират своя ангажимент за защита на играчите, както и да участват в дискусии по […]