Нидерландия глоби Bet365 с 400 000 евро заради рекламно нарушение


Хазартният регулатор в Нидерландия KSA наложи глоба на оператора на Bet365 Hillside New Media Malta заради рекламно нарушение. Санкцията е в размер на 400 000 евро, съобщава сайтът igamingbusiness.com.

Глобата на KSA е заради насочване на търговски съобщения за хазарта към младежи. Според законодателството в Нидерландия, лицензираните оператори нямат право да рекламират свои услуги на играчи във възрастовата група на „младите възрастни“, или това са младежите между 18 и 24 години.

Регулаторът е бил информиран за нарушението през месец януари 2022 г. Сигналът е посочвал, че 18-годишно лице е получило няколко имейла от Bet365 за регистрация при оператора. Някои от съобщенията са включвали и подробности за определени бонуси.

KSA е провел разследване, което обхваща периода между 26 октомври 2021 г. и 1 февруари 2022 г. От него е станало ясно, че това не е изолиран случай и че редица други потребители в същата възрастова група са получили сходни имейли. Заради това регулаторът е решил, че има нарушение от член 2, параграф 4 от нидерландския закон за хазарта.

Отговорът на Bet365, цитиран от igamingbusiness.com, гласи, че KSA е изтълкувал погрешно този раздел от закона. Според оператора, регулацията забранява промоционалните съобщения до тази възрастова група, но единствено когато става въпрос за реклами, които са специално таргетирани към младите възрастни. Bet365 обжалва решението, но KSA отхвърли аргументите и нареди глобата да бъде платена.

Първоначално, размерът на санкцията е бил 350 000 евро, но тъй като нарушението се е случвало в продължение на няколко месеца, е бил увеличен до 400 000 евро.

„Уязвимите групи, като младите възрастни, трябва да получат допълнителна защита. Доставчиците на игри трябва напълно да спазват правилата, предназначени да защитят уязвимите групи. Това не се случи тук и затова издадохме тази глоба“, коментира представител на KSA.


ПРЕПОРЪЧАНИ ОБЕКТИ

Акценти