Избор на редактора

Парламентът отказа да забрани напълно рекламата на хазарт

от BetNews

03.04.2024Народното събрание отхвърли законопроект, внесен от депутати от проруската партия “Възраждане” за промени в Закона за хазарта, в който се предлага забрана на рекламата на хазартните игри. Решението беше взето с 67 гласа “за”, 29 “против” и 79 “въздържал се”.

Припомняме, че по-рано този месец председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова заяви по време на изслушване в Народното събрание, че регулаторът не може да контролира ефективно рекламата на хазарт.

Отхвърлените текстове в закона

В текстовете бе заложено да се забрани пряката реклама на хазарта, като изключение се прави за реклама върху сградите, в които са разположени игрални зали, казина и пунктове за залози, както и в самите игрални зали и казина. Разрешение за реклама се предвиждаше само за Българския спортен тотализатор, като ще може да се публикуват, излъчват и разпространяват имената на игрите, търговските марки, резултатите, тегленията, тиражите и спечелените печалби.

Депутати предлагат пълна забрана на рекламата на хазартни игри
ПРОЧЕТИ

Друго предложение беше промяна в ставката за социално отговорно поведение, като вместо фиксирана сума се предвижда тя да е процент от стойността за направените залози според вида на играта и техническото устройство.

За онлайн залози бе заложена ставка 7.5%, за игри в казина и зали – 5%, а за всички останали игри – 2.5%. Вносителите предлагаха още доставчиците на медийни услуги да се наказват с глоба 10 хиляди лева при излъчване на реклама на хазарта, а при нарушение санкцията да е двойна.

Предвиждаше се още в срок от две години след обнародването на текстовете да се забрани непряката реклама на спортни мероприятия, което според вносителите ще позволи на спортните клубове да намерят алтернатива и да не разчитат на спонсорство от организатори на хазарт.

Изказвания в залата

При обсъждането на законопроекта опозиционните депутати дълго говореха за проблема с хазартната зависимост и обвиняваха правителството в оставка и конкретно финансовия министър Асен Василев, че покровителства хазартните оператори. Даже призоваха футболната легенда Христо Стоичков да се откаже от участията си в реклами на хазарт.

Според Димо Дренчев от “Възраждане” в страните, на които ние се стремим да приличаме, никъде нямало толкова много реклама. Телевизиите зависели от хазартната реклама, и затова била отровна медийната среда, смята още той.

Гроздан Караджов от “Има такъв народ” обвини “Продължаваме промяната” и конкретно финансовия министър Асен Василев, че не се ангажират с проблема. Според него хазартният бизнес бил в данъчна ваканция.

Любен Дилов-син от ГЕРБ посочи, че забраната на рекламите няма да спре средата, в която се развива хазарта, а само ще я направи по-тъмна. “Хазартът е вселена от зависимости и забраната му не прави тази вселена по-малка, а я превръща в тъмна вселена. Ние, в тази зала, можем да регулираме много неща, но не можем да регулираме човешката природа. С това се занимават църквата, училището, семейството”, каза Дилов.

От БСП думата взе Румен Гечев, който заяви, че групата му подкрепя всякакви мерки за забрана на хазарта и увеличаването на приходите в държавния бюджет. Депутатът декларира, че БСП има предложения към текстовете, сред които допълнителни ограничения на рекламите на хазартни игри, по-високи такси за организаторите на хазартни игри, пет пъти по-високи глоби за нарушителите и въвеждане на ред за отнемане на лицензите.ОЩЕ НОВИНИ

image

Ще има ли европейски регламент за забрана на рекламата за хазарт

Вероятно ще има известни затруднения, дори сериозни с рекламните бюджети на медиите, след като само за няколко дни предишният парламент успя да забрани хазартната реклама в медиите. Това прогнозира по БНР Соня Момчилова, член на Съвета за електронни медии и бивш председател на медийния регулатор. „Няма как в дълбочина да прогнозираме какво би се случило след […]

image

Европейската седмица за по-безопасен хазарт ще се състои от 18 до 24 ноември

Европейската седмица за по-безопасен хазарт ще е от 18 до 24 ноември. Това съобщи Европейската асоциация за игри и залагания (EGBA). Събитието е посветено на честването и насърчаването на отговорния хазарт. С него асоциацията отправя призив към компании в индустрията да демонстрират своя ангажимент за защита на играчите, както и да участват в дискусии по […]

image

Калоян Стоянов пред BetNews: Вярвам, че новият „Българска армия“ ще бъде много красив   

Калоян Стоянов беше директор на стадион „Българска армия“ по време на управлението на „Титан“. В момента е треньор по бокс в клуб „Славия“ и се грижи за тренировките на младите състезатели. С него разговаряхме за очаквания нов стадион, състоянието на българския футбол и надеждите скоро да видим наши големи боксови звезди. „Българска армия“ Старият стадион […]