Избор на редактора

Повишаване на възрастта за участие в хазартни игри искат родители

от BetNews

04.12.2022Възрастта за участие в хазартни игри да бъде повишена от 18 на 21 години. За това настояват представителите на Националната мрежа за децата и асоциация „Родители“. Те са изпратили писмо до президента,  служебните министри, председателите на парламентарни комисии и отговорните институции.

В документа е посочено, че повишаването на възрастта за хазартни игри има за цел да бъдат предпазени учениците от изкушението да се превърнат в дилъри и да се ограничи достъпа до училищата. Авторите на писмото искат също рекламата на хазартните дейности да е забранена във времеви диапазони и места, на които тя може да бъде видяна от лица под 21-годишна възраст.

С промяна в закона, Националната мрежа за децата и асоциация „Родители“ искат да се въведе и друго изискване за промоцията на хазартните дейности. Те настояват за задължително изписване на предупреждение за опасност от зависимост. Две организации напомнят, че хазартната зависимост е международно признато болестно състояние. Те предлагат и по-строги санкции за нарушителите.

“Свидетели сме на безпрецедентен рекламен натиск за залагания по време на Световното първенство по футбол, който създава огромни рискове пред децата. Тоталният отказ на институциите да приложат дори минималните ограничителни мерки, предвидени в Закона за хазарта, е на път да превърне залаганията в истинска епидемия сред подрастващите.

Въпреки изричната законова забрана за реклама, големите и най-известните рекламодатели от хазартния бизнес рекламират своята търговска марка в рекламни спотове в телевизиите, радиото и интернет в часове, които са напълно достъпни за хора под 18 години. Използват се известни лица, които привличат младата аудитория и водят младите хора към платформите директно към онлайн залаганията, онлайн казина и други хазартни игри. Това се случва в контекста на постоянната реклама на хазарт и спортни залагания, която води до абсурдни ситуации, в които спортуващи деца носят екипи с реклама на платформи за онлайн залози“, гласи част от писмото на Националната мрежа за децата и асоциация „Родители“.

Темата за търговското слово за хазарт бе обсъдена в рамките на Международната конференция на медийните регулатори от Балканския регион. Тя бе организирана от Съвета за електронни медии (СЕМ) в България, който през август тази година сключи меморандум за сътрудничество в тази посока с Националната агенция за приходите.

По време на конференцията изпълнителният директор на НАП  Борис Михайлов е информирал за дейността на агенцията във връзка с хазарта. Той е акцентирал върху добрата съвместна работа с медийния регулатор в страната, която е довела до налагане на санкции за непозволена реклама за хазарт, пишат от СЕМ.ОЩЕ НОВИНИ

image

Швеция глоби онлайн оператор с над 620 хиляди евро заради недостатъчна защита на играчите

Хазартният регулатор в Швеция глоби онлайн оператора Kanon Gaming с над 620 хиляди евро заради множество нарушения. Сред тях е недостатъчната защита на играчи, показващи признаци на прекомерно залагане. Kanon Gaming поддържа в момента четири лицензирани уебсайта в страната. Установените нарушения след проведеното от властите разследване са свързани със задължението за грижа в шведския закон […]

image

Британската комисия по хазарта проверява стотици залози за датата на изборите

Британската комисия по хазарта проверява стотици залози, направени относно датата на изборите в Обединеното кралство. Регулаторът съобщи, че разширява разследването си, след като стана ясно, че няколко представители на Консервативната партия на британския премиер Риши Сунак и приближени до нея са залагали за датата, преди тя да бъде официално съобщена. Комисията разследва „партия за залагания […]

image

Елиминациите на Евро 2024: програма и резултати

Груповата фаза на UEFA EURO 2024 официално приключи и следва да следим и гледаме елиминациите на Европейското първенство. Големите губещи като най-слаби трети отбори са Унгария и Хърватия, които се прибират у дома, като същата съдба сполетя също така и Шотландия, Чехия, Украйна, Сърбия, Албания и Полша. Още на 29-и юни предстои да гледаме срещите […]