Геймблинг

Различия в правилата на игрите в отделните казина: Блекджек (част 1)

от Диян Костадинов

30.10.2023Представяме ви различията, които се срещат в една от най-популярните хазартни игри в света – Блекджек. Основните правила на играта са лесни за усвояване.

Използват се стандартни карти, като всяка от тях има стойност, същата като изписаната на нея. Тест двойките са 2, тройките 3 и т.н., а картинките Вале, Дама и Поп са равни на 10. Асото може да е 1 или 11 според ситуацията. Играете срещу казиното. След като направите залог, получавате две първоначални карти, а дилърът е с една, чиято стойност виждате. Имате право да теглите още колкото карти пожелаете, като целта е да достигнете максимално близък сбор до 21, без да го надвишавате. Когато приключите, дилърът започва да тегли карти за себе си до момента, в който достигне поне 17, след което спира и се сравнява стойността на вашата и неговата ръка.

Спечелите ли ви се изплаща сума равна на направения залог. Ако обаче ръката на дилъра е по-близо до 21 или докато теглите карти надхвърлите тази стойност, губите направения залог. При равенство на сборовете запазвате залога си. Комбинация от първоначални две карти, които са Асо заедно с десетка, Вале, Дама или Поп, се нарича Блекджек и се изплаща 3 към 2 (един път и половина на направения залог).

Това са основните правила накратко. Има и други по-специфични неща, но сега няма да се спираме на тях. Когато усвоите всички правила и начин на игра, ще забележите, че в някои казина може да срещнете определени различия. Те могат да бъдат малки, но също и толкова големи, че буквално променят играта почти изцяло. Тук ще ви представим повечето основни различия, с които трябва да се съобразявате.

Брой тестета

В България се играе с 6 тестета карти, но на някои места по света има и други опции и те варират от 1 до 8 тестета. Най-висок процент за печалба имате, ако играете с едно тесте.

Видове отказване (Surrender)

По правило имате опция, след като видите първоначалните си две карти и прецените, че те не са добри за вас, да се откажете от продължаване на разиграването, като по този начин губите доброволно само половината от направения залог.

В много казина трябва да обявите, че се отказвате в първоначалния момент, преди някой от играчите на масата да изтегли трета карта за ръката си. На други места обаче е позволено да правите късен сърендър, тоест да обявите, че се предавате когато дойде вашия ред да теглите карти, независимо от това дали някой от играчите преди вас вече е теглил или не.

Принципно е по-добре за играча, ако има възможност за късен сърендър, така че проверете това преди да започнете.

Допълнителни залози

Има казина, където може да направите и допълнителен залог за седмици. Обикновено той печели в следните случаи: първата карта, която получите е седмица; двете ви първоначални карти са седмици; ако изтеглите още една карта и направите три седмици. Още по-високо изплащане получавате, ако седмиците са от един и същ цвят.

Може да видите конкретните варианти за печалба на указателна табела на масата. Ако обаче нямате от посочените комбинации карти, губите направения допълнителен залог.

Бонуси

На някои места се срещат и различни видове бонуси, които могат да бъдат както финансови, така и предметни. Например, ако направите сбор от 21 с три седмици или с карти 6,7 и 8, получавате чаша шампанско, талон за томбола и т.н.

Ще ви представим останалите различия на играта във втората част на статията, която ще публикуваме скоро.ОЩЕ НОВИНИ