Избор на редактора

Световното първенство в Катар 2022: Защо всичко ще бъде различно

от Жана Софрониева

19.11.2022Остава само ден до Световното първенство по футбол в Катар. Много запалянковци тръпнат в очакване, а вече се дават прогнози кой ще бъде големият победител. Някои се чудят какви ще бъдат новите постигнати рекорди. А ние решихме да припомним някои от старите и да обърнем внимание на разликите между тазгодишното и миналите футболни първенства.

Любопитни факти от предишни първенства

Знаете ли, че най-често печелилата трофеи страна е Бразилия, а Мексико има най-много загуби на Световното първенство по футбол? Най-много мачове на Мондиала е изиграла Германия, която също държи рекорда за най-много вкарани голове – 224. Най-възрастният футболист е вратарят на Колумбия Мондрагон, който през 2014-та година играе в мач срещу Япония на възраст 43 години. А най-младият играч е Уайтсайт – на 17 години. Аржентина е на първо място по жълти картони – през годините е събрала 111 броя. А Марадона е бил капитан на националния си отбор по време на първенството 16 пъти – повече от всеки друг футболист. Най-много голове на Мондиала са отбелязани във Франция и Бразилия, а 4 държави не са спечелили нито един мач и не са отбелязали никакви голове – Канада, Китай, Индонезия и Конго. Най-много зрители на футболните срещи са събирали САЩ през 1994 г. – близо 69 000.

Кое е различното в тазгодишното Световно първенство по футбол?

Тази година първенството ще се проведе на необичайно място по необичайно време – в Катар през зимата. В тази страна цените на алкохолните напитки са сред най-високите в света. Хората, които са дошли за първенството ще могат да пият във фен зоните. Но тези зони не са със свободен вход. Цената на билета за тях за финал и полуфинали е 1000 риала, което се равнява на около 270 евро. Включени са 3 напитки, а изборът е между две марки бира и вино. За мачовете от груповата фаза билетите са 200 риала (около 50 евро), а за повече напитки феновете ще плащат по 100 евро.

Интересното е, че в Катар съществува т.нар. “данък върху греха”, който се отнася за тютюн, алкохол, хазарт, енергийни и безалкохолни напитки с добавена захар. Заради този данък стоките и услугите са по-скъпи със 100%. По този начин държавата се стреми да намали потреблението на вредни стоки и да направи държавните приходи по-големи.

BetNews стартира секция с прогнози, видео анализи и новини за Световната купа в Катар
ПРОЧЕТИ

Също така мачовете ще се излъчват в Катар само по платени канали. Ще има и доста високи глоби за издаване, продаване, препродаване или размяна на билети за мачове без съгласието на FIFA. Глобата е 250 000 риала, равняващи се на повече от 67 000 евро. Препродаването на билет може да стане само в официалната платформа на платформата FIFA Ticketing.

В Катар няма достатъчно места за настаняване на футболните фенове. Поради тази причина бяха поставени стотици контейнери – т.нар. fan villages в пустинята. Цената за нощувка е 200 евро. Поради тази причина и заради другите различия тази година много футболни фенове са отменили посещението си в Катар.

Построяването на стадионите за Световното първенство е било специално финансирано. Те са снабдени с охлаждащи въздушни системи, а това се прави за първи път. Домакините на първенството са инвестирали около 138 милиарда евро. Това е почти десет пъти повече от предишното най-скъпо първенство в Русия през 2018-та.

Може би тазгодишното първенство ще бъде най-странното, но това няма да попречи на най-верните фенове на футбола по света да го проследят – без значение дали ще бъдат на място в Катар или ще гледат мачовете удобно вкъщи.ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]