Геймблинг

УЕФА и МОК следят изкъсо всички залози за Олимпиадата и Евро 2024

от BetNews

23.04.2024Идващото лято със сигурност ще бъде вълнуващо за всички любители на спорта, като със сигурност ще предложи много емоции с оглед на предстоящите Летни олимпийски игри, които ще се проведат в Париж и Европейското първенство по футбол, което ще се играе в Германия.

Заедно с огромното изобилие от спортни състезания ръка за ръка идват и залозите, които според някои оценки те ще надминат колосалните 120 млрд. евро по време на Олимпиадата и Евро 2024.

По традиция преди такива големи спортни форуми международните спортни организации като МОК и УЕФА насочват сериозни усилия, за да се борят с незаконните практики, свъзани със залаганията – един от бичовете са и уговорените мачове или индивидуални състезания.

Именно за да установят и прекратят още в зародиш подобни порочни практики, МОК и УЕФА тази година обединяват сили, като мерките, които ще бъдат взети, бяха обсъдени на среща между двете организации, проведен миналата седмица в централата на МОК в Лозана, се разбира от съобщение на сайта на Олимпийския комитет.

На форума са взели участие и редица хазарни оператори, които са уверили, че ще съдействат при разкриването и предотвратянето на съмнителни случаи, свързани със залагания.

Модерен софтуер следи за манипулации 24/7

Специален софтуер, наречен IBIS (Integrity Betting Intelligence System), ще следи залозите за всички спортни състезания в рамките на двата спортни форума.

„Взаимодействието е изключително важно. През предстоящите Олимпийски игри в Париж ще работим заедно с редица хазартни оператори, асоциации и регулаторни органи и ще разменяме информация на нерегламентирани практики или подозрителни залози, които могат да предполагат манипулиране на спортните резултати“, категоричен е Фридрих Мартенс, който ръководи контролното звено към МОК.

Ще се обръща изключително силно внимание и върху превенцията на това участници в спортните състезания да правят залози – нещо, което е категорично забранено и може да доведе до сурови наказания за спортистите или треньорите.

Целта е контролът да бъде 24/7, като УЕФА също има специална програма за превенция на манупулациите, която прави постоянен мониторинг за евентуални уредени мачове.

И НАП следи зорко

България също ще се включи в общите усилия, като с тази задача е натоварена Националната агенция за приходите (НАП). Данъчните ще работят по сигнали, дадени от МОК и УЕФА, като също така могат да следят дали спортисти или техни близки са правили залози против правилата.

НАП не спира с усилията си да регулира сектора на онлайн залозите, като само от началото на тази година е блокирала 720 незаконни сайта за залози, които са били достъпни от територията на страната ни без да имат лиценз и да са регистрирани по Закона за хазарта. През изминалата 2023 година пък са били забранени близо 2000 такива интернет страници или по-точно 1963.ОЩЕ НОВИНИ

image

Покериграчът Стоян Обрешков пред BetNews за професията, успехите и щастието като начин на живот

Професионалният покер играч Стоян Обрешков в откровено интервю за BetNews: – Мисля, че доста добре ме описват думите – professional risk taker – Турнирът, който ще бележи кариерата ми като върхово постижение, все още предстои – В покера, ако не си изцяло отдаден, успехите, които ще пожънеш, ще са средна работа, както и парите, които […]

image

Борис Колев и Фахредин Мустафов с шампионски титли в Кипър

През последните години Кипър се превърна в една от любимите покер дестинации за родните играчи. От 1-ви до 12-ти май там се проведе фестивалът Merit Mediterranean Poker Party, където българското участие бе отново отлично. Борис Колев стана шампион на $2,000+200 No Limit Hold’em – EAPT Grand Final (Event #3), където участие взеха 1565 играчи и […]

image

Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите. От сайта на Държавния вестник става ясно, че законът ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника. Миналата седмица държавният глава заяви пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените […]