Геймблинг

Зеленски забрани онлайн залаганията за войниците на фронта

от BetNews

22.04.2024Украинският президент Володимир Зеленски подписа декрет, който забранява онлайн залаганията за всички военнослужещи от Военните сили на Украйна (ВСУ), съобщава KyivIndependent.

Предложението за забраната идва от Съвета за национална сигурност и отбрана, който настоява за засилване на контрола над игралната индустрия в намиращата се в интензивна военна обстановка държава.

Освен тоталната забрана, отнасяща се до украинските военни, с президентския указ се забранява и всякаква реклама на хазартни игри, използваща символи на украинската армия или на отделни военни формирования.

Киев предвижда и да инициира антихазартна кампания, която да се фокусира върху опасностите от хазартната зависимост. Освен това ще бъде разработена система, която да блокира нелицензираните онлайн хазартни оператори, които към момента са напълно достъпни в Украйна, като за целта ще се търси сътрудничество с платформите на Google и Apple. Срокът за прилагането на мерките е 2 месецa.

Конкретно що се отнася до забраната на залозите за военния състав, то със задачата е натоварен лично главнокомандващият армията. Освен онлайн хазарта, за военните ще бъде забранено да посещават и физически казина.

Освен това се забранява и опцията за регистриране на няколко акаунта в бетинг платформите на едно лице, както и се въвежда таван на това колко пъти играе един потребител на седмична база. Организаторите на хазартни игри трябва също така да въведат лимит за всеки един играч, както и да внедрят система за държавен мониторинг.

Хазартът бе напълно забранен в бившата съветска република през 2009 година, но бе отново легализиран през 2020 година, близо 2 години преди началото на инвазията на Русия. И въпреки военновременната обстановка само за първите 2 месеца на 2024 година секторът е платил на държавната хазна 2,2 млрд. гривни или 56 млн. долара данъци, а за цялaта предходна 2023 година сумата е 10,4 млрд. гривни или 267 милиона долара.

 ОЩЕ НОВИНИ

image

Покериграчът Стоян Обрешков пред BetNews за професията, успехите и щастието като начин на живот

Професионалният покер играч Стоян Обрешков в откровено интервю за BetNews: – Мисля, че доста добре ме описват думите – professional risk taker – Турнирът, който ще бележи кариерата ми като върхово постижение, все още предстои – В покера, ако не си изцяло отдаден, успехите, които ще пожънеш, ще са средна работа, както и парите, които […]

image

Борис Колев и Фахредин Мустафов с шампионски титли в Кипър

През последните години Кипър се превърна в една от любимите покер дестинации за родните играчи. От 1-ви до 12-ти май там се проведе фестивалът Merit Mediterranean Poker Party, където българското участие бе отново отлично. Борис Колев стана шампион на $2,000+200 No Limit Hold’em – EAPT Grand Final (Event #3), където участие взеха 1565 играчи и […]

image

Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта, с които се предвижда забрана на рекламата на хазарт в медиите. От сайта на Държавния вестник става ясно, че законът ще бъде обнародван в утрешния брой на вестника. Миналата седмица държавният глава заяви пред журналисти, че не е взел окончателно решение за промените […]