Любопитно

ЖЕНИ КОМАРДЖИЙКИ: Ролята на дамите в историята на хазарта

от Николай Чочев

25.09.2021Хазартът в продължение на хиляди години е част от човешкото общество. И жените, играещи хазартни игри, не са явление от последните години. Поглеждайки назад във времето, се оказва, че дамите често са били ограничавани да залагат и да участват в хазартен тип игри на обществени места.

Този факт, разбира се, не е пречка за жените, които не прикриват желанието си да са играчи или собственици на казина. Доказват го и най-известните дами в историята на хазарта!

Откъде започва всичко?

Имайки предвид, че Фортуна е римската богиня на хазарта, е съвсем логично, че жените са участвали в някакъв вид хазартна дейност в древното общество. По това време на представителките на нежния пол е разрешено да залагат само на фестивала на Бона Деа. Бавно, но сигурно, нещата започват да се променят. Особено, когато на власт идва император Нерон. Точно това историческо събитие, се оказва шанс за жените и те започват да се включват в повече обществени дейности, които са свързани с хазарта.

В древен Рим широко популярни, са били игри като табула /вид табла/, а също и тези със зарове. До тях са били допускани всички, без значение от какъв пол са. Доказателствата идват от археолозите, които са открили древни релефи, изобразяващи както жени, така и мъже, които се наслаждават на тези забавления.

Тъй като казино игрите на маса се развиват много по-късно, правилата за участие на дамите в тях отново са доста рестриктивни. На жените не им е било разрешено да играят на обществени места, но много от тях го правят тайно и насаме, включително и дамите от Фаро. Тази група жени е домакин на частни партита в Англия през 18 век, които са специално организирани за игра на карти. Дейността им продължава докато не са глобени. Следва и клеветническа кампания срещу тях, която започва след обявлението на Джордж III за „прокламация срещу порока“. Репресията обаче не спира жените да играят дълго!

Покер кралиците съществуват още от времето на Дивия Запад

Златната треска в средата на 19-ти век в САЩ довежда много хора до Западното крайбрежие и околните райони на Калифирния, където хазартът се превръща в обичайно забавление. Въпреки, че много от типичните салони на Дивия Запад, са пълни с мъже, на жените също им е разрешено да играят. Този факт проправя пътя за появата на прословутите покер кралици, включително Покер Алис и Лоти Дено.

Покер Алис

Сред най-известните факти за Алис Айвърс Табс, по-известна като „Покер Алис“, са уменията ѝ да брои карти и да изчислява коефициентите с бърза скорост , а също, че тя носи носи револвер 38, за да се защити след победите си. През 1910 г. Покер Алис отваря свой собствен салон, който носи името Poker’s Palace.

Лоти Дено

Другата известна жена в покера е Лоти Дено (истинско име Шарлот Томпкинс) от Дивия Запад, която също печели известност с покер уменията си, докато играе в цял Тексас. Смята се, че Лоти Дено е поставила началото на бъдещите жени комарджии и е една от първите представителки на нежния пол, които са признати за своите умения, усвоени от бащите им.

Има много успешни жени в хазартната индустрия, които мога да са вдъхновение и смел пример в днешния дамски свят!ОЩЕ НОВИНИ

image

Фарьорските острови – спечелени на покер от краля на Дания през 1814 година

Фарьорските острови в момента са автономна област в кралство Дания. Те са разположени между Норвегия и Исландия. В превод името означава „овчи острови“. Гербът на островите е с нарисуван овен, който най-точно символизира наименованието им. Националното знаме е бяло с кръст в червено и синьо. Това е знак за принадлежността на държавата към другите скандинавски […]

image

Машините на GeWeTe не се плашат от еврото

Иновативни системи за боравене с пари в брой, подходящи за всички при управление на игрални зали и казина. Така с едно изречение може да опишем машините на немската компания GeWeTe, които през последните 30 години се доказаха като висококачествени, сигурни и надеждни решения при обработката на пари. Още повече на прага на предизвикателството за хазартните […]

image

Диян Станев е шампион на SPT High Stakes Edition

Диян Станев стана шампион в главното събитие на Smart Poker Tour – High Stakes Edition, след като направи сделка с Мартин Цанков. Така двамата спечелиха по 69 500 лв., а титлата бе за Станев. На трето място с награда от 36 000 лв. се класира Валери Савов, а четвърти с 26 000 лв. е Костадин […]