Геймблинг

Bet365 е изправен пред разследване в Австралия за пране на пари

от BetNews

09.03.2024Британската компания за залагания Bet365 попадна под прицела от австралийската служба за финансови престъпления дали спазва законите на страната срещу прането на пари, съобщава Financial Times.

Австралийският център за отчети и анализ на транзакции, или Austrac, заяви, че започва официално разследване на Bet365 , която е една от по-големите хазартни компании на австралийския пазар, но се бори да спечели пазарен дял през последните години.

Надзорният орган напоследък се насочва към сектора на хазарта, включително казината и игралните компании в страната, като част от борбата за прането на пари. Компаниите за залагания играят важна роля в борбата с финансовите престъпления.

„Големите букмейкъри трябва да разполагат със стабилни системи, за да гарантират, че могат да управляват и смекчат рисковете, свързани с прането на пари и финансирането на тероризма. Бизнесите без адекватни процеси за управление на тези рискове стават уязвими за експлоатация от престъпници”, казва шефът на Austrac Брендън Томас.

По информация на Financial Times Austrac е наредила на Hillside (Australia New Media), местната компания за операция на Bet365, да назначи външни одитори през 2022 г. Целта е била да се предупреди индустрията за необходимостта от защита на финансовата система на Австралия.

Колко получава годишно шефката на Bet365?
ПРОЧЕТИ

От Bet365, чийто главен изпълнителен директор Денис Коутс спечели почти 300 млн. паунда заплати и дивиденти през изминалата година, са отказали коментар. Според Чарлз Ливингстън, доцент в университета Монаш, престъпници са “изчистили значителна суми пари“ чрез австралийски букмейкъри, скривайки ги сред милиарди транзакции, извършвани всяка година.

„Хазартът е очевиден начин за мошениците да изперат средствата си доста ефективно“, смята той и обяснява, че престъпните синдикати могат да разпространяват “мръсни пари” в различни сметки и компании, за да избегнат разкриването.

Има нарастващ обществен натиск върху австралийските регулатори и политици да се справят със силата на хазартната индустрия в страната. Правителството разглежда идеята дали да забрани рекламирането на хазарт в страната.ОЩЕ НОВИНИ

image

Зеленски забрани онлайн залаганията за войниците на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски подписа декрет, който забранява онлайн залаганията за всички военнослужещи от Военните сили на Украйна (ВСУ), съобщава KyivIndependent. Предложението за забраната идва от Съвета за национална сигурност и отбрана, който настоява за засилване на контрола над игралната индустрия в намиращата се в интензивна военна обстановка държава. Освен тоталната забрана, отнасяща се до […]

image

Баялцалиев пред BetNews: Промените във футбола трябва да се видят незабавно  

Детелин Баялцалиев е бивш футболен съдия. Като асистент рефер е ръководил повече от 550 мача в България и чужбина. С него разговаряхме за промените в българския футбол, които се надяваме да предстоят, както и за проблемите на съдийството у нас. Изборът за президент на БФС „Някои знаеха, че нямат шансове, но се явиха на изборите. […]

image

Молдова позволи рекламата на хазарт, за да подпомогне спорта

Република Молдова ще промени закона за забрана на рекламата на хазарт, който е в сила от няколко години. Това е съобщил министърът на образованието и изследванията Дан Перчун по време на среща с представители на спортните федерации в страната, пише Noi.md. За уверението, дадено от министъра, разказва президентът на молдовската футболна федерация Йон Поалелунджи. „Това, […]