Полезно

Какво е xG? Статистика за очаквани голове (Втора част)

от Свилен Станчев

05.03.2023Продължаваме с втората част на материала ни за метриката Expected goals (очаквани голове) и за ролята им в анализа от залагащи, треньори и специалисти.

Как се използва xG?

Ако предположим, че двама играчи отправят точно 100 удара през даден сезон (без дузпите), но вкарват съответно 14 и 8 гола.

Чрез количествено определяне на качеството на 100-те шанса за всеки играч, xG добавя допълнителен контекст към техните удари, който надхвърля традиционните показатели като удари в целта или средно разстояние за удар. Т.е. може да се измери качеството на положенията, които всеки играч има.

От шансовете за гол на първия играч, то се е очаквало да вкара 18 гола (17,7 xG). От друга страна, от шансовете на втория играч бихме очаквали той да отбележи само 7 гола (7,0 xG). Веднага можем да разберем защо техния голов резултат е толкова различен. Въпреки че първият играч се е представил супер, а вторият не чак толкова, качеството на ударите им са били различни и резултатите им отразяват това.

Дълбочина на очаквани голове

Футболът е спорт с относително нисък резултат (в сравнение например с волейбол, баскетбол, тенис и др.), затова способността ни да измерваме вероятността да бъде отбелязан гол, е важен контекст.

С очакваните голове предоставяме на специалисти и анализатори  друг инструмент за количествено определяне на ситуациите, които всеки футболен фен иска да чуе.

Кой нападател трябва да подобри завършващия си удар, формата на кой отбор предполага, че трябва да е по-високо в таблицата на лигата и т.н.

Дълбочината на данните на Stats Perform означава, че сега те разполагат с над 2 500 000 снимки, обогатени с xG стойности за повече от 66 000 играчи, което им позволява да сравняват и разбират представянето на играчи и отбори по целия свят.

xG е метрика, която надхвърля традиционното броене на удари, но е важно да запомните, че това все още е само метрика. Можем да го използваме, за да оценим основното представяне, но действителните голове са тези, които ще ви спечелят във футболните мачове.

Футболът е непредсказуем и головете могат да дойдат от произволен брой неочаквани резултати, но с очакваните голове можем да обясним колко точно вероятни са били те. Имайки предвид всички тези компоненти и фактори, които са основна и неизменна част от xG, става ясно на всички ролята, значението и важността на тази концепция в анализа на съвременния спорт и неговото анализиране.

xG е много важна част анализиране и залозите, защото по този начин можете да преценявате все по- реално нивото и качествата на дадени играчи и отбори, именно поради тази причина все повече типстъри го ползват като допълнителен важен и ключов инструмент в своите анализи преди да направят залозите си.

От друга страна обаче все повече и повече от анализаторите и специалистите осъзнават ролята и смисъла на методиката, използвайки я в своята практика.

Какво е xG? Статистика за очаквани голове (Първа част)
ПРОЧЕТИ


ОЩЕ НОВИНИ

image

Зеленски забрани онлайн залаганията за войниците на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски подписа декрет, който забранява онлайн залаганията за всички военнослужещи от Военните сили на Украйна (ВСУ), съобщава KyivIndependent. Предложението за забраната идва от Съвета за национална сигурност и отбрана, който настоява за засилване на контрола над игралната индустрия в намиращата се в интензивна военна обстановка държава. Освен тоталната забрана, отнасяща се до […]

image

Баялцалиев пред BetNews: Промените във футбола трябва да се видят незабавно  

Детелин Баялцалиев е бивш футболен съдия. Като асистент рефер е ръководил повече от 550 мача в България и чужбина. С него разговаряхме за промените в българския футбол, които се надяваме да предстоят, както и за проблемите на съдийството у нас. Изборът за президент на БФС „Някои знаеха, че нямат шансове, но се явиха на изборите. […]

image

Молдова позволи рекламата на хазарт, за да подпомогне спорта

Република Молдова ще промени закона за забрана на рекламата на хазарт, който е в сила от няколко години. Това е съобщил министърът на образованието и изследванията Дан Перчун по време на среща с представители на спортните федерации в страната, пише Noi.md. За уверението, дадено от министъра, разказва президентът на молдовската футболна федерация Йон Поалелунджи. „Това, […]