Избор на редактора

Колко ще струва Световното първенство в Катар?

от Жана Софрониева

27.11.2022Световното първенство по футбол се провежда от близо 100 години. Първото е било в Уругвай през 1930 г. Питате ли се колко пари са дали страните, които са били домакини през последните години? А колко пари ще похарчи Катар тази година и за какво? Ние събрахме информация, която може да отговори на тези въпроси.

Колко са стрували предишните футболни първенства?

Според данни на „Блумбърг” Бразилия е дала около 14,5 милиарда долара, когато е била домакин през 2014 г. Предишните 5 първенства общо са излезли около 15,37 милиарда. Домакинството на Русия през 2018 г. струва почти 12 милиарда долара – много повече от предварително очакваното. А най-скъпият Мондиал ще бъде тазгодишният в Катар. Той ще струва повече от всички останали, взети заедно.

Бонуси и оферти за световното в Катар: Какво предлагат букмейкърите
ПРОЧЕТИ
Колко пари дава Катар за първенството?

Експерти споделиха мнение, че първенството през тази година най-вероятно ще има разход над 200 милиарда долара. Все още не е ясно колко пари наистина ще излезе накрая то, но откакто Катар е избрана за домакин са реализирани инфраструктурни проекти, които струват повече от 200 милиарда долара. Някои от тях са: ново метро, летище, хотели, нови пътища и тематични паркове. Тези инвестиции са част от мащабен проект, който се нарича “Национална визия за Катар 2030”.

Световното първенство в Катар 2022: Защо всичко ще бъде различно
ПРОЧЕТИ

На практика, футболното първенство е провокирало желание у емирството за развитие на инфраструктурата. Става ясно, че в Катар не влагат толкова много средства в първенството заради комерсиални цели, за тях са важни международните взаимоотношения.

За какво Катар харчи толкова средства?

Финансирането за футболното първенство в Катар включва изграждане на стадиони, повечето от които няма да се използват след първенството. Мачовете се играят на осем стадиона, като седем от тях са новосъздадени. На три от тях ще продължат да се играят футболни мачове, но останалите пет ще бъдат демонтирани или използвани за други събития.

Според информация от правителството на Катар за тях са похарчени 6,5 милиарда долара. Както вече стана известно, само охлаждащите въздушни системи на стадионите са стрували около 138 милиарда евро.

Разходите за едно футболно първенство обаче не включват само досега изброеното. Ясно е, че за да се организира събитие от такъв мащаб, парите трябва да покрият доста неща, които са част от подготовката и самата реализация. Остава само да се наслаждаваме на оставащите мачове от първенството и след края му да разберем каква точно е общата похарчена сума.

Bet прогнози: Корнери на Англия-САЩ, Меси и Жиру ще вкарат голове (ВИДЕО)
ПРОЧЕТИ


ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]