Избор на редактора

МФ е против организирането на моментни лотарийни игри онлайн

от BetNews

11.07.2022


Снимка


Промяната е предвидена в промените в Закона за хазарта

Да не се допуска организиране на моментни лотарийни игри онлайн без нови изисквания за формирането на печалбите – това гласи становище на Министерство на финансите (МФ), подписано от вицепремиера в оставка Асен Василев, във връзка с законопроекта за промени в Закона за хазарта.

Текстът, внесен от „Продължаваме промяната“, БСП и независими депутати предвижда в интернет да могат да се провеждат моментни лотарийни игри вместо досега допустимите традиционни такива. Не са ясни мотивите на вносителя за тази промяна, гласи обаче становището на МФ.

Воденото от Василев ведомство отбелязва, че при традиционното провеждане на моментни лотарийни игри (игри със скреч карти) размерите на печалбите са фиксирани и не зависят от броя и цената на продадените талони. Стойността на паричните и предметните награди от моментна лотария не може да бъде по-малко от 50 на сто от общата стойност на талоните, е записано в чл. 59, ал.2 от сега действащия Закон за хазарта.

Асен Василев обръща внимание, че при организиране на онлайн игри с виртуални автомати и в момента са допустими т.нар. „виртуални скреч карти“. „По същество това представлява слот игра, софтуерът на която визуално я е оформил като скреч талон“, пише в становището на МФ. Формирането на печалбите от този вид игри е записано в чл. 65 от Закона за хазарта, според който „игралният автомат трябва да осигурява възвръщаемост за играчите не по-малко от 80 на сто от общата сума на залозите, независимо от предвидения процент на отчисления за премия джакпот“. Заради това от ведомството настояват за различни изисквания за формиране на печалбите спрямо традиционната (наземна) форма на организиране на играта.

От националния тотализатор също излязоха с позиция по направените предложения за промени в ЗХ. „Доколкото има съществуваща практика в света за организиране на онлайн моментна лотария и доколкото моментните лотарийни игри по принцип са предоставени като възможност за организиране от Българския спортен тотализатор (БСТ), считаме предложеното за напълно допустимо и обосновано от финансова гледна точка – повече постъпления под формата на такси за поддържане на лиценз и повече постъпления като приход, от който да се отчислява за социално-значими политики на държавата. Организирането на този вид игра чрез интернет, ще е в резултат на предварителен контрол от Българския институт по метрология и Националната агенция по приходите, както по отношение на игралния софтуер, така и по отношение на системата за обработка на залозите“, гласи част от становището на БСТ.

ЗА РЕКЛАМИТЕ

Разминаване в двете позиции има и по отношение на възможността за използване на хора, спечелили награди, в реклами на лотарийните игри. Според Министерство на финансите, това може да доведе до „преувеличаване на възможностите за печалба и да създаде лъжливо впечатление, че участието в хазартни игри е разумна стратегия за подобряване на личното финансово състояние, както и да доведе до хазартна зависимост“. От спортния тотализатор уточняват, че и до въвеждането на забраната за използване на хора, печелили награди, в реклами, те са спазвали Общия регламент за защита на личните данни и не са заснемали нито едно физическо лице без неговото съгласие.

От БСТ предлагат вариант, в който обявяването на имената на хората, спечелили награди, да е допустимо само за хазартните организатори с нестопанска цел, които функционират със статут в обществена полза. „Така например в Нидерландия считано от 01.07.2022 г. се забранява популярни личности да са участници в реклами за хазарт, като забраната не е приложима спрямо националния хазартен оператор и лотариите, организирани с цел благотворителност“, допълват от държавното тото.

ХАЗАРТНИ ПУНКТОВЕ

МФ намира за необосновано предложението част от хазартните игри – лотария, тото, залагания върху резултати от спортни състезания и др., да могат да се организират в жилищни сгради без решение на общото събрание на собствениците, а също и в сгради публична държавна и общинска собственост, включително в обекти на МВР, Министерство на отбраната, Националната служба за охрана и т. н. От ведомството искат и да бъде определен максимален брой на пунктовете, в които се разпространяват хазартните игри на БСТ.

Държавният тотализатор, въпреки това, смята, че предвидените промени в Закона за хазарта премахват „необоснованото и неконкурентно“ ограничаване на развитието на разпространителската мрежа на държавното предприятие. „Споделяме напълно направеният в мотивите на законопроекта анализ за броя точки на присъствие, който следва да бъде достигнат от БСТ и който е в съответствие с практиката на останалите европейски лотарии. Считаме, че само така, предприятието ще е в състояние да изпълни поставените му от закона цели, а именно – да набира средства за спорта, физическото възпитание и културата в страната“, заявяват от там.

От тотото отбелязват, че са членове на двете международни организации – Европейски лотарии и Световна лотарийна асоциация. „Като такъв, в дейността си, в т.ч. и при определяне на мрежата си за разпространение, държавното предприятие спазва принципите на социално отговорната игра. Същите са формализирани във въведения като задължителен за членство специфичен стандарт – Корпоративна социално-отговорна игра, за придобиването на който БСТ понастоящем е в процес на подготовка за оценка. Придобиването на този сертификат, ще е още веднъж доказателство, че въпреки разширяване на точките му за продажба, продуктите му се предлагат със защита спрямо уязвимите групи – непълнолетни лица и лица, страдащи от зависимост“, допълват от националния спортен тотализатор.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Промени в Закона за хазарта: Тотализаторът влиза в конкуренция с букмейкъритеОЩЕ НОВИНИ

image

Хазартни анимета забавляват с мисловни игри и стратегии

Кои са десетте най-известни рисувани филми за залагания? Високи залози, интригуващи мисловни игри, неочаквани стратегии и креативност – това са само част от вълнуващите елементи на така наречените „хазартни анимета“. През последните години те добиват особена популярност. „Аниме“ е термин, който традиционно обозначава създадените в Япония нарисувани анимационни филми и сериали. Съществуват много жанрове аниме […]

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]