Геймблинг

Във вторник НС окончателно забранява хазарната реклама

от Иван Гергов

26.04.2024Във вторник в рамките на извънредно заседание на парламента се очаква да бъдат гласувани окончателно промените в Закона за хазарта, забраняващи всякаква медийна реклама на хазартните оператори и въвеждащи още редица ограничения на сектора. Програмата за вторник ще още не е публикувана официално, но от свои източници BetNews разбра, че вносителите имат воля законопроектът да бъде окончателно приет следващата седмица.

Георги Вулджев: Промените в хазарта сa недообмислени, може да имат обратен ефект
ПРОЧЕТИ

Иначе днес след около час разгорещени дебати в пленарната зала народните представителите приеха на първо четене предложените от ГЕРБ и ДПС промени в Закона за хазарта, анонсирани вчера и приети ударно и от ресорните комисии по бюджет и финанси и по култура и медии преди да влязат в зала.

Макар първоначалните очаквания да бяха, че настоящото 49-о Народно събрание няма да успее да приеме окончателно промените, тъй като трябваше днешния ден – 26 април, да бъде последен работен такъв на депутатите, преди великденската им ваканция и предизборната кампания, днес сутринта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи новината, че народните представители ще работят един ден и следващата седмица.

Какво предвиждат промените

Припомняме, че промените предвиждат пълна забрана на рекламата на хазарни игри в телевизията, радиото, печата, както и в онлайн медиите. Позволява се външната реклама – билборди, но те трябва да са на поне 100 метра отстояние от образователни институции и други обществени сгради. Позволява се и рекламата върху спортна екипировка, но не и на такава, използвана от непълнолетни.

Повишават се и таксите, които ще плащат хазарните оператори, като половината от парите ще отиват към Министерството на здравеопазването, като ще бъдат използвани за лечение и превенция на хазартната зависимост.

Забраняват се и игралните зали в населените места с под 5000 души население.

Под ударите на новите промени, ако, разбира се, те бъдат приети окончателно, не попадат населените места, намиращи се на до 30 километра от държавната граница, което значи, че няма да засегне популярни казино локации като Сандански и Свиленград, както и туристическите курорти.

Бюджетната комисия подкрепи пълната забрана на хазартна реклама в медиите
ПРОЧЕТИ

Единодушие в НС

Промените бяха приети единодушно от всички политически сили, въпреки че от „Продължаваме промяната-Демократична България“ и БСП обвиниха вносителите на законопроекта в предизборен популизъм. От „Възраждане“ пък се възмутиха, че аналогично тяхно предложение бе отхвърлено именно с гласовете на ГЕРБ и ДПС преди няколко седмици.

Партиите имат срок до понеделник да внесат предложения за редакции в законопроекта преди второто четене в комисия и следващото го гласуване в пленарна зала.ОЩЕ НОВИНИ

image

Суперкомпютърът на Opta “определи” шампиона на Евро 2024

Финалът на Шампионската лига вече е в историята, но феновете не трябва да чакат дълго за следващото си футболно приключение, което ще е продължително и интересно. Цялото внимание на футболния свят вече е насочен към Евро 2024. Тазгодишният турнир, 17-и в историята, ще се проведе от 14 юни до 14 юли в Германия с 24 […]

image

Ще има ли европейски регламент за забрана на рекламата за хазарт

Вероятно ще има известни затруднения, дори сериозни с рекламните бюджети на медиите, след като само за няколко дни предишният парламент успя да забрани хазартната реклама в медиите. Това прогнозира по БНР Соня Момчилова, член на Съвета за електронни медии и бивш председател на медийния регулатор. „Няма как в дълбочина да прогнозираме какво би се случило след […]

image

Европейската седмица за по-безопасен хазарт ще се състои от 18 до 24 ноември

Европейската седмица за по-безопасен хазарт ще е от 18 до 24 ноември. Това съобщи Европейската асоциация за игри и залагания (EGBA). Събитието е посветено на честването и насърчаването на отговорния хазарт. С него асоциацията отправя призив към компании в индустрията да демонстрират своя ангажимент за защита на играчите, както и да участват в дискусии по […]