Избор на редактора

Хазартът спира да съобщава размерите на парични и предметни награди в рекламите си

от BetNews

13.12.2022Хазартният бранш ще спре да съобщава размерите на парични и предметни награди в рекламите си от следващата година. Това съобщи Владимир Доков от Българската гейминг асоциация (БГА) по време на кръглата маса на тема „Отговорен хазарт“, организирана от Съвета за електронни медии (СЕМ).

Това е форма на саморегулация в сектора, като липсата на информация за размерите на наградите и бонусите засяга търговските съобщения в радиа и телевизии, както и външните реклами. Целта на мярката е да се избегне внушаване на обещания за щастлив живот и решаване на всички проблеми чрез залагания, обясни Доков. По думите му обаче същото трябва да направи и държавният тотализатор.

От 2023 г. в рекламите за хазарт няма да могат да участват и лица под 23-годишна възраст. Билбордове с промоции на бетинг компании пък няма да бъдат позиционирани близо до училища. Търговски съобщения в радиата и телевизиите няма да се излъчват в диапазона от 5 до 18 ч. Изключения се предвиждат, когато се излъчват спортни състезания. Сред мерките, залегнали в програмата на БГА, е и наличието на послание за разумно залагане във всяка реклама на хазарт. „Тоест, ако рекламата е 15 секунди, 2 секунди от нея на финала ще бъдат за това да обявяваме, че трябва да се залага разумно“, обясни Владимир Доков.

СЕМ получава десетки оплаквания ежедневно за неправомерни реклами на хазарт и бързи кредити, каза в началото на срещата председателят на медийния регулатор Соня Момчилова. По думите й обаче правомощията на съвета са твърде ограничени. „Съветът за електронни медии е последният във веригата институции, които носят отговорност за състоянието на нещата. Само това искам да напомня, защото върху нас пада най-голямото очакване на обществото“, посочи Момчилова. Председателят на регулатора допълни, че СЕМ ще провокира социологическо проучване по темата.

НАП глоби хазартен оператор и телевизии заради нерегламентирани реклами
ПРОЧЕТИ

На събитието присъства и д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски“. Тя коментира, че хората с хазартна зависимост рядко осъзнават, че я имат и рядко търсят сами помощ, заради което няма актуална и обективна статистика за това в страната. Въпреки това, според нея, в професионалните среди се наблюдава мнението, че има значителен ръст.

Изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов заяви, че малолетни и непълнолетни лица играят хазарт, въпреки забраната и мерките за саморегулация. По думите му, това се случва чрез помощта на техни приятели, които вече са навършили 18-годишна възраст. Той припомни исканията на представляваната от него организация за промени в Закона за хазарта, свързани и с рекламите на бетинг компаниите.

Повишаване на възрастта за участие в хазартни игри искат родители
ПРОЧЕТИ

Богданов изрази готовност да съдейства на БГА за подобряване на новите мерки. „Ние не сме против хазартния бизнес в България, но не искаме децата и семействата в България да бъдат в опасност“, допълни той.

Търговските съобщения на хазарта трябва да бъдат регулирани не само в радиото и телевизията, а и онлайн. Това каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, на което Соня Момчилова от СЕМ отговори: „Ние не можем да контролираме нелинейните медии, ние в интернет нищо не можем да направим под форма на регулация“. „Надзорът над хазартните дейности стана по-труден заради дигитализацията на сектора“, коментира изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Борис Михайлов.

Той уточни, че хазартната дейност е бързоразвиващ се бранш, който носи значителни приходи на държавната хазна.

„Смятам, че всички сме се обединили около това индустрията да се легитимира през съобщенията и обявите на своите игри, защото иначе трафикът се отклонява към нелегални сайтове или оператори. Но това трябва да стане по един отговорен начин“, обясни и Ели Герганова от Националния съвет за саморегулация. Тя приветства решението на сектора на се саморегулира и посочи, че през последните две години няма жалби от граждани във връзка със съдържанието на рекламите.

Темата как да бъдат предпазени децата от хазарта ще бъде разгледана и утре, 14 декември, на заседание на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

Регистър на хазартно уязвимите лица: всичко, което трябва да знаете
ПРОЧЕТИ


ОЩЕ НОВИНИ

image

Мъж спечели 36 млн. долара от лотария, но не успява да ги вземе

Участник в американската лотария пeчели 36 милиона долара с комбинацията от числа, която е избрал. Той обаче явно не е разбрал за късмета си, тъй като дълго не потърсил наградата си. А периодът от 180 дни затова е изтекъл миналата седмица. Късметлията е попълнил билет Mega Millions в супермаркет в Джаксънвил, Флорида, съобщават местните медии, […]

image

Казината в САЩ удариха джакпота с рекордна печалба за 2023 г.

Американските казина, притежавани и управлявани от различни компании (без притежаваните от индиански племена), са изпратили най-добрата година в историята си, като са спечелили 66,5 млрд. долара през 2023 г. Това показват данни, публикувани от Американската игрална асоциация (AGA) и цитирани от AP и БТА. Общата сума е с 10% по-висока, отколкото през 2022 г., която също […]

image

Flamingo Bet отвори врати в столичния квартал „Левски“ (ГАЛЕРИЯ)

Flamingo Bet е верига игрални зали, която се е доказала като предпочитано място за хазартни любители със своето професионално обслужване и уютна атмосфера. На 16 февруари към семейството на Flamingo Bet се присъедини още една зала в кв. „Левски“. По случай откриването имаше специална шоу програма, бонус за всеки посетител и чудесен кетъринг. В събитието […]